Svijet
0

Rice: Dosta je bilo igre mačke i miša

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Državna tajnica Condoleezee Rice oštro je upozorila vlasti u Sudanu da se "ne igraju" sa strpljenjem međunarodne zajednice oko okončanja nasilja u pokrajini Darfur u kojoj je, za četiri godine sukoba, pobijeno oko 400.000 ljudi, dok je 2,5 miliona protjerano iz domova.

"Ne smijemo dozvoliti igru mačke i miša vlade u Sudanu, koja daje obećanja, a zatim od njih odstupa", rekla je Rice na konferenciji o demokratiji u Južnoj Americi i Africi, naglašavajući da je raspoređivanje kombiniranih mirovnih snaga Ujedinjenih nacija i Afričke unije "od suštinskog značaja za prekid nasilja", prenose agencije.

Vlada Omara al-Bashira u više je navrata do sada pristajala na raspoređivanje mirovnih snaga u pokrajini Darfur, na zapadu države, da bi se kasnije predomišljala i tražila nove ustupke međunarodne zajednice, poput, recimo, posljednjeg zahtjeva da većinu pripadnika tih snaga čine vojnici iz afričkih država odnosno crnci.

Kartum je prošlog mjeseca, pod ogromnim pritiskom međunarodne zajednice, pristao na raspoređivanje više od 20.000 "mirotvoraca" u Darfuru, ali je nakon toga, kako navode zapadni diplomati na East Riveru, "počeo da izvoljeva, zahtijevajući da snagama komanduju oficiri Afričke unije, kao i da većina snaga bude iz afričkih država".

Zbog problema koji prate raspoređivanje mirovnih snaga u Darfuru, u Kartum će krajem sedmice otputovati specijalni izaslanik SAD-a koji će, još jednom, pokušati da ubijedi tamošnje vlasti da pristanu na bezuvjetno i kompletno raspoređivanje plavih šljemova.

Istovremeno s novim kontroverzama oko raspoređivanja mirovnih snaga, UN su najavile pokretanje komplikovanog političkog procesa usmjerenog na zaustavljanje nasilja u sudanskoj provinciji Darfur.

Dozvola vlasti u Sudanu je neophodna kako bi se na teritoriji te države rasporedile međunarodne snage. Ujedinjene nacije istovremeno imaju probleme da pronađu dovoljno vojnika za tu misiju, te se njihov dolazak u Darfur, i ako Al-Bashir pristane na raspoređivanje, ne očekuje do kraja godine.

O sigurnosti u pokrajini Darfur trenutno brine oko 7.000 loše plaćenih i rđavo opremljenih vojnika Afričke unije, koji, međutim, ne predstavljaju ozbiljnu branu stalnom nasilju.