Svijet
0

Rice doputovala u Ramallah na razgovore s Abasom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u Ramallah u ranim popodnevnim satima u petak radi razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, dan nakon što su Sjedinjene Države priznale da Izrael i Palestinci neće postići mirovni sporazum do kraja godine. Rice je doputovala u regiju u četvrtak uoči ključnog izvještaja u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu o mirovnom procesu. Na putu ka Tel Avivu Rice je izjavila da će predstojeći izbori u Izraelu početkom iduće godine "ugroziti sposobnost svake vlade" da postigne mirovni sporazum, javila je DPA.

Uporedo s njenom izjavom glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je izjavila kako je malo vjerovatno da će rok do kraja godine biti ostvaren.

Abas i izraelski premijer Ehud Olmert obećali su na mirovnom samitu u Annapolisu prije godinu dana da će zaključiti mirovni sporazum do kraja 2008.

U nedjelju će vodeća izrealska posrednica u pregovorima, mninistrica vanjskih poslova Tzipi Livni i njen palestinski kolega Ahmed Qureia izvjestiti "kvartet" mirovnih posrednika, koji čine SAD, Rusija, EU i UN, o ostvarenom napretku u razgovorima i preprekama koje još treba da se prevaziđu.