Svijet
0

Rice će tražiti neometan prilaz gruzijskim lukama

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Sjedinjene Američke Države tražit će od Rusije da hitno omogući slobodan pristup gruzijskim lukama i neometano kretanje brodova iz Gruzije, saopćio je američki izaslanik Matthew Brise uoči današnje posjete državne tajnice Condoleezze Rice Tbilisiju.

Cilj posjete je, kako je dodao, stabilizacija situacije nakon sklapanja primirja kojim su okončani šestodnevni sukobi ruskih i gruzijskih snaga.

Rice će insistirati na održivom primirju, uspostavljanju sigurnosti, otvaranju luka i zbrinjavanju raseljenih, dodao je on.

"Moramo osigurati da transportni putovi budu otvoreni i da ih ne ometaju ruski brodovi u Crnom moru ili okopne jedinice u Potiju u blizini Gorija", rekao je Brise Reutersu.

Po suzbijanju gruzijskog napada na Južnu Abhaziju, autonomnu oblast čije stanovništvo čine većinom ruski državljani koji traže otcjepljenje od Gruzije, ruske trupe su se rasporedile u dijelovima Gruzije, uključujući crnomorsku luku Poti.

"Bizarno je da tuđe pomorske snage blokiraju jednu suverenu nezavisnu zemlju", istaknuo je američki izaslanik za Kavkaz.

Ruski generalštab je saopćio da je stacioniranje "ruskih mirovnih snaga" u crnomorskoj luci legitimno, budući da mirovni plan kojim su na inicijativu Francuske okončane borbe predviđa da ruske snage "mogu primijeniti dodatne mjere sigurnosti" dok čekaju dolazak međunarodnih posmatrača.