Svijet
0

Rice će pokrenuti razgovore o palestinskoj državi

FENA
Američka držzavna tajnica Condoleezza Rice najavila je da SAD planira voditi odvojene razgovore s Izraelom i Palestinskom upravom u cilju da se postigne dogovor koji će voditi do osnivanja palestinske države.

Rice je sinoć tri sata razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom u njegovoj rezidenciji u Jerusalemu. Detalji razgovora i mogućih dogovora nisu objavljeni, a Rice i Olmert će se danas ponovo sastati.

Ona je u Izrael doputovala iz Egipta, gdje je s takozvanom arapskom četvorkom - predstavnicima Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta u subotu razgovarala o saudijskoj mirovnoj inicijativi. Taj dokument je prvi put predstavljen 2002. godine, a o njemu će se ponovo diskutirati ove sedmice na arapskom samitu u saudijskoj prijestonici Rijadu.

Izraelski premijer je nedavno rekao da bi ta inicijativa mogla biti osnova za mirovne pregovore, ali samo ako se izostavi poziv na pravo Palestinaca na povratak u svoje domove na sadašnjoj teritoriji Izraela.

Rice se u nedjelju sastala u Ramallahu na Zapadnoj obali s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. Bio je to njihov prvi sastanak poslije osnivanja palestinske vlade nacionalnog jedinstva prije nedjelju dana. Na konferenciji za novinare, Rice je ponovila posvećenost SAD-a dvodržavnom rješenju višedecenijskog sukoba između dva naroda. Istovremeno je istakla potrebu da dvije strane razgovaraju o takozvanom političkom horizontu, zapravo krajnjem cilju mirovnih pregovora.

"Mislim da bi nam svima pomoglo da imamo odredište na umu ka kome idemo.To je ono što se smatra političkim horizontom. Mislim da je sada najbolje da o tom političkom horizontu razgovaramo paralelno i iskreno se nadam da će u budućnosti dvije strane između sebe razgovarati o tome", rekla je Rice.

Ona se sinoć sastala nakratko i s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u Jerusalemu. On je također na bliskoistočnoj turneji, u namjeri da doprinese oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su u zastoju od 2000. godine. Ban je u intervjuu za izraelske medije objelodanio da arapska četvorka na svoj sljedeći sastanak namjerava da pozove Izrael. On i Rice su o tome sinoć razgovorali, naglasivši da bi valjalo iskoristiti diplomatski zamah koji je stvoren u regionu. Generalni sekretar će učestvovati na predstojećem samitu Arapske lige, javio je Tanjug.

Danas će se Rice sastati u Jordanu s jordanskim kraljem Abdullahom i ponovo s Abbasom. Onda ponovo dolazi u Jerusalem da se još jednom sastane s izraelskim zvaničnicima. Ovo je njena četvrta posjeta Izraelu i palestinskim teritorijama za četiri mjeseca, ali očekivanja nisu velika i nisu nagoviještena nikakva značajna saopćenja.