Svijet
0

Rice: Bush naredio hajku na Irance

FENA
Akcije američkih vojnika protiv Iranaca u Iraku dio su široke vojne ofanzive koju je, još prije nekoliko mjeseci, odobrio predsjednik George W. Bush, kazala je državni sekretar SAD Condoleezza Rice.

"Bush je izdao takvu naredbu prije nekoliko mjeseci", rekla je Riceova "New York Timesu", pred posjetu Bliskom Istoku, i ona je generalno povezana sa februarskom ofanzivom SAD protiv šiitskih milicija i sunitskih pobunjenika u Iraku.

Riceova je rekla da je američki predsjednik odobrio hajku na iranske operativce pošto su obaviještajne službe, duže vrijeme, upozoravale na njihovu pojačanu aktivnost, ali i smrtonosnost djelovanja.

Vojnici SAD su prije nekoliko dana, uhapsili čak pet navodnih iranskih diplomata na sjeveru države, tvrdeći da te osobe nemaju diplomatske pasoše, te da su se nalazili u zgradi koja nije zvanično diplomatsko predstavništvo.

Dio američkih optužbi odnosi se i na kreiranje eksplozivnih naprava koje Iračani postavljaju pokraj saobraćajnica i koje su u posljednje dvije godine odnijele ozbiljan danak u krvi među trupama iz SAD. Istovremeno, Teheran se optužuje i za naoružavanje Mahdi milicije radikalnog šiitskog lidera Moktade al Sadra i razvoj nuklearnog naoružanja.

Riceova je, stoga, rekla da su akcije protiv Iranaca, suštinski, samo sredstvo zaštite američkih snaga.

Zatezanje odnosa između Irana i SAD, uprkos upravo suprotnim preporukama "vijeća staraca" bivšeg državnog sekretara Jamesa Bakera, lako bi se, upozoravaju analitičari, moglo pretvoriti u ozbiljan sukob, jer su Amerikanci u Perzijski zaliv uputili drugi nosač aviona i protiraketni sistem "Patriot", koji se smatra odgovorom na iranske balističke projektile.

Priznanje Riceove da SAD vode posebnu akciju protiv Irana usljedilo je svega nekoliko dana pošto je portparol Bijele kuće Tony Snow izjavio da su priče o tobožnjim planovima za napad na Iran samo "urbana legenda".

Magazin "Newsweek" objavio je, još u septembru, da je Pentagon identifikovao nekih 1.100 ciljeva koji se povezuju sa nuklearnim programom Teherana, prenosi Tanjug.

Pritisak na administraciju predsjednika Georgea W. Busha da napadne Iran vrše proizraelski raspoloženi neokonzervativci, koji smatraju da Teheran sve više prerasta u dominantnu državu među muslimanima, prijeteći istovremeno Washingtonu u Tel Avivu.