Svijet
0

Rice: Apsurdno je zamisliti da američki štit prijeti Rusiji

FENA
Condoleezza Rice, Foto: AP
Condoleezza Rice, Foto: AP
Američka državna tajnica Condoleezza Rice ocijenila je u Oslu "apsurdnom" ideju da američko raspoređivanje proturaketnog štita u Poljskoj može razbiti stratešku ravnotežu s Rusijom.

"Budimo realni, ideja da deset raketa presretača može razbiti stratešku ravnotežu je apsolutno apsurdna, i to svako zna", rekla je ona nekoliko sati prije sastanka sa svojim kolegama iz NATO-a, a potom i šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Ovi sastanci s NATO-om i EU-om uglavnom će biti usmjereni na proširenje američkog proturaketnog štita na Poljsku i Republiku Češku, koji Moskva oštro kritikuje, a što izaziva šutnju kod nekih evropskih saveznika SAD-a.

To je slučaj zemlje domaćina sastanka, Norveške, koja se plaši rizika pokretanja utrke u naoružanju s Rusijom. Nakon razgovora s norveškim kolegom Jonasom Gahrom Stoereom, Rice se htjela pokazati uvjerljivom, rekavši novinarima da "nema prekida između SAD-a i Rusije".

"Svi smo spremni da provedemo onoliko vremena koliko je potrebno da demistificiramo proturaketni štit", rekla je ona, podsjećajući da su razgovori s Rusijom počeli u junu prošle godine.

Gahr Stoere je izjavio da ostaje da se "saslušaju svi", ne pridružujući se još američkom stavu. "Moramo biti ubijeđeni u prijetnju, način tih prijetnji i kako odgovoriti na njih", rekao je on.

Moskva bi mogla zamrznuti provedbu Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi, koji ograničava raspoređivanje oružja, kako je to objavio u četvrtak ruski predsjednik Putin u svom godišnjem obraćanju naciji.