{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rezolucija UN-a protiv sakaćenja ženskih genitalija

S
20.12.2012. u 21:58
4
21
Rezolucija UN-a protiv sakaćenja ženskih genitalija
4
Rezolucija UN-a protiv sakaćenja ženskih genitalija
Generalna skupština UN danas je jednoglasno usvojila rezoluciju u kojoj poziva na zabranu sakaćenja ženskih genitalija, što je vjekovna praksa u nekim kulturama, kao rezultat vjerovanja da se time kontroliše seksualnost djevojaka i povećava njihova plodnost.
Ova pojava povezana je i sa nekim vjerskim stavovima. Muslimanski i hrišćanski lideri izjasnili su se protiv ove procedure.

Rezolucija Generalne skupštine UN nije zakonski obavezujuća, ali odražava zabrinutost međunarodne zajednice i ima moralnu i političku težinu, prenio je AP.

Prema podacima UN iz 2010. godine, u svijetu živi 70 miliona djevojaka i žena koje su prošle ovu proceduru, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je svakog dana njoj podvrgnuto 6.000 djevojaka.

Rezolucija, koju je zajedno sastavilo više od 100 zemalja, usvojena je konsenzusom. U njoj se navodi da je ovaj običaj štetan i da predstavlja ozbiljno ugrožavanje psihološkog, seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i djevojaka.

Članice UN pozvane su da osude ovu praksu i pokrenu edukativne kampanje za njenu eliminaciju. Takođe je apelovano da sve zemlje u svijetu usvoje i provode zakone koji zabranjuju obrezivanje žena, kao i da lica koja to čine budu pozvana na odgovornost.

Prema podacima organizacije Amnesty International, sakaćenje ženskih genitalija je uobičajena praksa u 28 afričkih zemalja, kao i u Jemenu, Iraku, Maleziji, Indoneziji i među pojedinim etničkim grupama u Južnoj Americi.

Ovu praksu po svijetu šire emigranti i neke etničke zajednice u dijaspori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: