UN
0

Rezolucija o suzbijanju piratstva u Somaliji

FENA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je održalo konsultacije na kojima je prihvatilo rezoluciju koja treba doprinijeti suzbijanju piratstva u vodama Somalije te prihvatilo program rada za decembar, kada Vijećem predsjedava Hrvatska.

Nacrt rezolucije UN-a, koji je jednoglasno usvojilo Vijeće sigurnosti, produžava za godinu dana pravo zemalja koje imaju dozvolu prijelazne vlade Somalije da uplove u somalske vode kako bi gonile i napadale pirate.

"Međunarodna zajednica šalje veoma snažan znak odlučnosti da se obračuna s piratstvom", izjavio je francuski ambasador u UN Jean-Maurice Ripper.

Ripper je rekao novinarima da će to omogućiti Evropskoj uniji da započne zračnu i pomorsku operaciju kod obala Somalije 8. decembra.

Kako je prenio Reuters, očekuje se da u toj operaciji učestvuje pet ili šest brodova, kao i avion za pomorski nadzor.

Ove godine je bilo oko 95 piratskih napada u vodama Somalije, oko 40 brodova je oteto a među njima i saudijski tanker koji je prevozio naftu vrijednu 100 miliona dolara.

Hrvatski ambasador pri UN-u Neven Jurica je povodom prihvatanja program rada Vijeće sigurnosti UN-a za decembar, kada Vijećem predsjedava Hrvatska, izjavio za hrvatske novinare u New Yorku da je članstvo Hrvatske u VS-u i sadašnje predsjedavanje "povijesno dostignuće", prenosi Hina.

"Povijesno je dostignuće da je Hrvatska kao relativno mala zemlja, dobila mogućnost da predsjedava Vijećem sigurnosti, najvažnijem svjetskom tijelu koje se brine za očuvanje mira i sigurnosti", naglasio je.

Hrvatski ambasador je na tiskovnoj konferenciji predstavio program rada Vijeća sigurnosti za decembar te posebno istaknuo tematsku raspravu Vijeća sigurnosti, koju organizira Hrvatska 9. decembra pod nazivom "Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorizmom".

Raspravu će otvoriti i njome predsjedavati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a sudjelovat će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, kazao je Jurica, ističući kako su tragični događaji u Mumbaiju ponovo ukazali na globalnu prijetnju terorizma.

On je predstavio i neka od ostalih pitanja o kojima će Vijeće sigurnosti raspravljati i odlučivati u decembru, uključujući
izvještaj tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luisa Morena-Ocampa o Sudanu u srijedu, konsultacije o posebnom sudu za Libanon koji 2009. treba početi s radom, pitanje mandata međunarodnih snaga u Iraku te raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini u petak.

Vijeće sigurnosti UN-a će tokom decembra saslušati i izvještaj tužitelja i predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Jurica je također najavio raspravu o problemu piratstva uz obale Somalije za 16. decembar, na kojoj će sudjelovati i američka državna tajnica Condoleezza Rice.

Vijeće će do kraja mjeseca također raspravljati o stanju na Bliskom istoku, u Burundiju, u DR Kongu, u regiji Velikih jezera, te odlučivati o produženju mandata misija UN-a i produženju sankcija UN-a za desetak, većinom afričkih zemalja.