Svijet
0

Rezolucija o odgađanju rješenja za Kosovo?

FENA
Sjedinjene Države i Evropska unija vjerovatno će danas u Vijeću sigurnosti predstaviti rezoluciju kojom se rješenje za Kosovo odgađa na četiri mjeseca.

Pred predstavljanje članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenjh naroda dokument je upućen vladama na posljednje razmatranje. Kako su naveli izaslanici SAD-a i Evropske unije u UN-u, rezolucijom bi Beogradu i Prištini bila data još jedna šansa za dogovor.

Poslije perioda od 120 dana, ako pregovori propadnu, rezolucijom bi automatski počeo da se primjenjuje plan o nadgledanoj nezavisnosti za Kosovo, koji je izradio izaslanik UN Martti Ahtisaari.

Martti Ahtisaari je izjavio da je, prema njegovom mišljenju, kraj godine posljednji rok da Kosovo dobije nezavisnost. U intervjuu za finsku TV YLE, Ahtisari je rekao kako vjeruje da će Rusija upotrijebiti pravo na veto u VSUN kako bi blokirala donošenje rezolucije o Kosovu koja se zasniva na njegovom planu. To bi moglo značiti da će rješenje za Kosovo biti postignuto van UN-a, uz podršku SAD-a i EU, ocijenio je Ahtisaari.

Ahtisaari je rekao da je uvjet da Kosovo dobije podršku za stjecanje nezavisnosti, a ako je ne dobije preko UN-a da počne provoditi plan koji je on predstavio.

Poslije izjave ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da je Beograd dostavio Rusiji dokument koji se odnosi na status Kosova, a koji je tražila Rusija, u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije tu informaciju nisu mogli da potvrde.

"Nisam vidio nikakav dokument koji je stigao iz Beograda", rekao je ruski diplomat iz Trećeg evropskog odjeljenja tog ministarstva, u čijoj nadležnosti je i Srbija.

Prema njegovim riječima, nije jasno kojim bi putem takav dokument bio uručen. On je uputio na srpske diplomatske izvore koji također nisu mogli da potvrde da je dokument predat.

Diplomatski izvori u Moskvi navode da je ruski vrh tražio od Srbije da joj podnese konkretne prijedloge u vezi sa statusom Kosova, a zamjenik portparola ruskog ministarstva rekao je da ne zna da li je stigao prijedlog iz Beograda, dodajući da se stav Rusije u svakom slučaju o Kosovu nije promijenio.

Šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Vuk Jeremić izjavili su poslije razgovora u Moskvi, početkom juna, da je dogovoreno da dvije zemlje usaglašavaju korake i zajednički rade na rješavanju kosovskog problema.

Pitanje statusa Kosova moglo bi biti jedan od glavnih zadataka slovenskog predsjedavanja Evropskom unijom. Šef diplomatije Slovenije Dimitrij Rupel je, tokom posjete Luksemburgu, rekao da je u Ujedinjenim narodima, zbog nesaglasja stalnih članica VSUN, predloženo odgađanje odlučivanja o statusu, od nekoliko mjeseci. Rupel je rekao da bi se upravo zato moglo lako dogoditi da do posljednje faze pregovora o statusu Kosova dođe upravo u vrijeme kada Slovenija bude predsjedavala EU, u prvoj polovini 2008, prenosi B92.

Rupel je ocijenio i da bi predloženih nekoliko mjeseci odgađanja međunarodna zajednica morala iskoristiti za neke "popravke", koje bi išle prije svega u pravcu poboljšavanja statusa Srba na Kosovu, ali ne i u glavnom smjeru, nezavisnosti pokrajine.