{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rezolucija o genocidu protiv Armenaca više nije izvjesna

F
18.10.2007. u 10:17
0
0
Rezolucija o genocidu protiv Armenaca više nije izvjesna
0
Rezolucija o genocidu protiv Armenaca više nije izvjesna
Nekoliko američkih zakonodavaca u Kongresu Sjedinjenih Država promijenilo je mišljenje vezano za svoju podršku kongresnoj rezoluciji kojom se ubistva Armenaca od strane Turske 1915. godine nazivaju genocidom. Smanjenje podrške za rezoluciju dovodi u pitanju da li će jeKongres uopće i odobriti.
Na konferenciji za novinare u srijedu u Washingtonu, predsjednik Bush je pozvao Kongres da ne usvaja ovu rezoluciju, koju on naziva kontraproduktivnom u odnosu na američko-turske veze i savezništvo.

U međuvremenu je turski parlament velikom većinom glasao za odobravanje vojne akcije protiv kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku. Mjerom se turskoj vladi daje jednogodišnje odobrenje da naređuje prekogranične operacije protiv pobunjenika.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, predsjednik Bush je rekao da ne smatra da je u interesu Turske da pošalje svoje vojnike u Irak. On je dodao da Washington shvata zabrinutosti Turske vezano za kurdske pobunjenike, ali da postoji bolji način da se suoči s tim pitanjem od slanja velikog broja vojnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: