UN
0

Rezolucija o borbi protiv pirata u Somaliji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je u utorak jednoglasno novu rezoluciju koja dopušta međunarodne operacije protiv pirata na teritoriju Somalije u trajanju od godinu dana.

Tekst rezolucije koji su izradili Francuska, Grčka, Liberija, Belgija i Južna Koreja četvrti je dokument koji je usvojilo Vijeće od juna ove godine kako bi pokušalo da se bori protiv piratstva u vodama duž somalskih obala.

"Ovo je novo sredstvo za borbu protiv onih koji planiraju i izvode piratske akcije sa somalskog tla", izjavio je šef britanske diplomatije David Miliband, objašnjavajući zašto je glasao za ovu rezoluciju.

"Velika Britanija smatra da svaka upotreba sile treba da bude istovremno nužna i odmjerena", kazao je on nakon što je naglasio da će za svaku međunarodnu operaciju na somalskom teritoriju biti potrebno odobrenje somalske prijelazne vlade, javio je AFP.

Rezolucija je izglasana na ministarskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kojim je predsjedao hrvatski premijer Ivo Sanader, prenijela je Hina, a među sudionicima su bili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američka državna tajnica Condoleezza Rice, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband i zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova He Yafei.

Rice je pozdravila izglasavanje rezolucije kao "snažan signal za borbu protiv porasta piratstva u Somaliji i okončanje nekažnjivosti pirata".

Uz obalu Somalije i u Adenskom zalivu od početka godine izvedeno je više od stotinu piratskih napada, a trenutno je oteto 17 brodova i posada. I na sam dan usvajanja rezolucije somalski pirati oteli su dva broda ispred obala Jemena.

U rezoluciji se za rast piratstva u Somaliji djelomično optužuje i sve veći broj isplaćenih otkupnina te nepoštivanje UN-ova embarga na izvoz oružja u Somaliju iz 1992. godine. "To je vrlo snažna rezolucija koja se bavi pritvaranjem i procesuiranjem pirata i omogućuje upotrebu svih sredstava protiv pirata na moru i kopnu, jer to nije samo pomorski problem", ocijenila je Rice.

Ona je najavila da SAD namjerava formirati kontaktnu skupinu za piratstvo uz obale Somalije, koja bi koordinirala razmjena obavještajnih informacija.

Također je istaknula da bi trgovačka mornarica trebala osigurati sredstva za zaštitu brodova, te da bi se međunarodna zajednica trebala pozabaviti "korijenom problema, a to je nestabilnost Somalije".

Indonezija, nestalna članica Vijeća sigurnoszi UN-a koja također ima problem piratstva u svojim vodama, izrazila je rezerve prema dijelu rezolucije koji odobrava intervenciju na kopnu, zbog mogućeg budućeg presedana, ali je ipak podržala rezoluciju.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon pozdravio je angažman Vijeća sigurnosti u borbi protiv piratstva, rekavši kako će iznijeti preporuke za "osiguranje dugoročne sigurnosti plovidbe ispred obala Somalije".

Umjesto tipične mirovne operacije pravi su odgovor međunarodne snage, rekao je Ban, dodajući da je već kontaktirao 50-ak zemalja i međunarodnih organizacija za doprinos takvim snagama.

NATO je već razmjestio svoje pomorske snage u regiji, uz plovila drugih ratnih mornarica, ali sve drskiji i bolje opremljeni pirati i dalje napadaju.