|

Rezolucija Evropskog parlamenta o Balkanu

Rezolucija Evropskog parlamenta o Balkanu
0
F
FENA
25.11.2009. u 13:48
0
komentara
0

dijeljenja
Rezolucija Evropskog parlamenta o Balkanu Foto: Reuters
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn danas će u Evropskom parlamentu (EP) obrazložiti Strategiju proširivanja Evropske unije, koju je izradila Evropska komisija - zastupnici EP-a će raspravljati o nacrtu rezolucije o "Strategiji proširivanja EU-a".
Kako javljaju dopisnici, a prenosi BBC, očekuje se da će povjerenik Rehn dobiti podršku evropskih zastupnika za opći stav da zemlje zapadnog Balkana treba da uđu u redove evropske dvadesetsedmorice čim ispune nužne uvjete.

U Evropskom parlamentu također će se voditi rasprava o rezolucije koju je pripremio Vanjskopolitički odbor Parlamenta u kojoj traži da se Vijeće ministara EU-a što prije očituje o primjeni Prijelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Nacrt rezolucije o "Strategiji proširivanja Evropske unije", koji će se u srijedu naći pred zastupnicima EP-a, u ponedjeljak navečer je podržao Vanjskopolitički odbor EP-a.

U spomenutom prijedlogu rezolucije Vanjskopolitički odbor sa zadovoljstvom ističe napredak Srbije, posebno u jednostranoj primjeni Prijelaznog trgovinskog sporazuma s Unijom.

"Ta jednostrana primjena, u uvjetima finansijske krize, dobro pokazuje predanost te zemlje napretku na putu u uključivanje u Evropsku uniju", naglašava se u nacrtu rezolucije i zato se od Vijeća ministara EU-a traži da se neodgodivo izjasni o ratifikaciji Prijelaznog sporazuma.

Dopisnici javljaju da će evropski zastupnici izraziti zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma o policijskoj saradnji između vlasti u Beogradu i misije Eulex na Kosovu, uz stav da je potrebna tješnja zajednička akcija, posebno na sjeveru Kosova.

U tekstu prijedloga rezolucije također se izražava nada da će prije kraja godine biti okončan proces decentralizacije na Kosovu kako bi se, navodi se u tekstu, zadovoljili zahtjevi iz Ahtisaarijeva plana.

Isto tako iznosi se zaključak da puno operativno djelovanje Eulexa treba omogućiti djelovanje pravne države, javnog reda i sigurnosti na cijelom Kosovu.

U dokumentu koji je pripremio Vanjskopolitički odbor EP-a se ističe da puna saradnja s Haškim sudom predstavlja suštinski uvjet za napredak zemalja regije ka članstvu u Uniji - a države zapadnog Balkana se pozivaju da riješe međusobne sporove kako ti sukobi ne bi bili prepreka za uključivanje u EU.

Evropski parlament je već, bez rasprave, odobrio odluku Vijeća ministara EU-a da se dodijeli pomoć od 100 miliona eura za pokrivanje proračunskih potreba vlade Srbije, kao i makrofinansijski kredit od 200 miliona eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.