Pet mina u jednom metru
63

Reznikov: Ukrajina je zemlja sa najvećim brojem mina na svijetu, očajnički tražimo pomoć

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajina je sada zemlja s najvećim brojem mina na Zemlji i njena vojska pati od kritičnog nedostatka ljudi i opreme kako bi očistila prve linije fronta, rekao je ministar odbrane zemlje.

U hitnom pozivu saveznicima Oleksij Reznikov rekao je za Guardian da njegovi vojnici na pojedinim mjestima otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru koje su postavile ruske trupe kako bi pokušale osujetiti ukrajinsku kontraofanzivu.

Rekao je da se ogromna minska polja mogu proći, ali da je od ključne važnosti da saveznici "prošire i ubrzaju" obuku koju već pružaju neke nacije, uključujući Britaniju.

Broj sapera u ukrajinskim oružanim snagama nije bio ni blizu dovoljan da se probije kroz složenu rusku odbranu na ogromnom frontu od hiljadu kilometara.

Zvaničnici ministarstva odbrane u Kijevu sugerirali su da postoji prilika da zemlje poput Japana koje ne žele pružiti direktnu pomoć ponude podršku u obliku opreme za uklanjanje mina i obuke sapera.

"Danas je Ukrajina zemlja sa najvećim brojem mina na svijetu. Stotine kilometara minskih polja, milioni eksplozivnih naprava, na nekim dijelovima linije fronta i do pet mina po kvadratnom metru. Ruska minska polja su ozbiljna prepreka za naše trupe, ali ne i nepremostiva. Imamo kvalifikovane sapere i savremenu opremu, ali oni su krajnje nedovoljni za front koji se proteže stotinama kilometara na istoku i jugu Ukrajine", rekao je Reznikov.

Neke od mina u zemlji postavile su ukrajinske snage kako bi zaštitile svoje odbrambene linije, ali velika većina su ruske.

Volodimir Zelenski se požalio da je čekanje na zapadnu isporuku oružja i odlaganje početka ovogodišnje kontraofanzive omogućilo Rusiji da postavi milione mina ispred svojih pozicija.