Carl Bildt
0

"Režim u Iranu pokušava se održati jakom represijom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom eskalacije u zahlađenju odnosa između Irana i Britanije nakon hapšenja grupe Iranaca zaposlenih u britanskoj ambasadi u Teheranu, The Guardian u ponedjeljak ističe u prvi plan da je Evropska unija upozorila tim povodom Iran da će uslijediti "snažan i kolektivan" odgovor.

List prenosi i ocjenu šefa švedske diplomatije Carla Bildta da se iranski "režim pokušava održati koristeći jaku represiju".

S druge strane, poslanik iranskog palramenta Perviz Sarvari je rekao domaćim medijima da je "gotovo s toleriranjem britanske tajne politike miješanja u Iranu" i da će "uslijediti nemilosrdan odgovor" jer Britanija "nastavlja svoj prevarantski pristup u čijem je središtu špijunaža", prenosi Guardian.

Daily Telegraph u redakcijskom komentaru ističe da je demonizacija Britanije u Iranu pojačana nakon govora vrhovnoga vođe ajatolaha Hamneija u kojem je opisao Britaniju kao "zlu i izdajničku" zemlju.

Podsjećajući na skorije diplomatske sporove dviju zemalja i ulogu britanije u dovođenju šaha Reze Pahlavija na vlast u Iranu 1953. godine, komentator Daily Telegrapha zaključuje da će novi zabrinjavajući razvoj događaja zahtijevati mnogo više lukavstva i kreativnosti.

Financial Times istim povodom piše o "diplomatskoj dilemi Zapada" i u jednoj autorskoj analizi iz Washingtona preporučuje američkom predsjedniku Baracku Obami da zauzme "srednji kurs" prema Teheranu - između "pružanja ruke i šibanja".

To što bi angažiranje u odnosima s Iranom mogla biti ispravna američka politika ne znači da će nužno dati i rezultat, zaključuje analitičar Financial Timesa.