Izbor magazina Time
0

Revolucije, ubistva i katastrofe obilježile 2011. godinu

Sarajevo-x.com
Protesti u Egiptu
Protesti u Egiptu
Magazin Time napravio je listu deset najpopularnijih stvari u 54 kategorije. Među najpopularnijim vijestima u 2011. godini spadaju Arapsko proljeće u Tunisu, Egiptu, Jemenu i Siriji, slom Gaddafijevog režima i njegovo ubistvo, zatim ubistvo Osame bin Ladena, Evropska finansijska kriza...

1. Arapsko proljeće u Tunisu i Egiptu

Kada se mladić spalio u gradu Sidi Bouzid, označio je početak protesta širom te zemlje protiv autokratije i režima koji ne radi za narod. Ubrzo se revolucija proširila na cijeli Bliski Istok, a najdramatičnije je bilo u Egiptu gdje se i danas sukobe demonstranti sa policijom i vojskom. Režim predsjednika Hosnija Mubaraka svrgnut je u februaru, ali demonstranti žele civilnu umjesto vojne vlasti koja je zauzela Mubarakovo mjesto.

2. Ubistvo Osame bin Ladena

Prvog maja 2011. godine, američki predsjednik Barack Obama objavio je američkoj naciji putem televizijskog obraćanja da je Bin Laden ubijen u Abbottabadu, gradu nedaleko od Islamabada u Pakistanu. Američke specijalne jedinice SEAL su u svega nekoliko sekundi izvršile operaciju iznenadivši teroriste na spavanju. Bin Ladenovo tijelo je najvjerovatnije bačeno u Arapsko more.

3. Katastrofe u Japanu

Zemljotres jačine 9 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je u martu Japan. Ostrvska država našla se u najtežem izazovu preživljavanja nakon Drugog svjetskog rata. Ubrzo zatim cunami je oštetio Fukushima nuklearne reaktore odakle su iscurili radioaktivni materijali. Prema procjenama, bilo je 16.000 mrtvih i veliki broj evakuisanih ljudi. Šteta je procijenjena na nekoliko milijardi dolara.

4. Evropska finansijska kriza

Nekoliko članica Evropske Unije krive su za finansijsku krizu koja je prijetila da sruši zajedniku valutu euro. Javne potrošnje Grčke, Italije, Portugala i Irske, nadmašile su i za nekoliko puta njihove prihode te je opstanak eura bio u opasnosti. Čelnici EU dogovorili su fond pomoći koji je stabilizirao eurozonu.

5. Pad Gaddafija

Muamer Gadafi je četiri pune decenije vladao Libijom. Arapsko proljeće proširilo se na Libiju i pokrenulo civilni rat koji je rezultirao ubistvom Gaddafija i nekoliko članova njegove porodice, dok je ostatak porodice u izgnanstvu. Libiju su NATO snage bombardovale nekoliko mjeseci, jer je postojao strah da će Gaddaffi iskaliti bijes na svom narodu, međutim, pobunjenici su pobijedili, pronašli su i ubili libijskog vođu. Procjenjuje se da je u Libiji za vrijeme civilnog rata poginulo između 20.000 i 40.000 ljudi.

6. Arapsko proljeće u Jemenu i Siriji

U Tunisu i Egiptu su svrgnuti diktatori, dok u Siriji to nije slučaj. Jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh složio se u novembru da se povuče sa vlasti nakon što je ubijeno oko 2.000 demonstranata, a u Siriji se procjenjuje smrt 3.500 ljudi, ali predsjednik Assad nema namjeru odstupiti sa vlasti.

7. Glad u Africi

Rog Afrike je najnestabilniji region u svijetu, najproblematičnija je Somalija. Ekstremisti koji vladaju u Mogadishu nemaju namjeru odstupiti sa vlasti dok njihov narod gladuje. Gotovo 30 posto Somalijaca pati od hronične neuhranjenosti.

8. Masakr u Utoyi, Oslo

Norveška javnost ostala je šokirana događajima 22. jula kada je norveški terorist ubio 69 uglavnom mladih ljudi. Desničarski ekstremist Anders Behring Breivik je trenutno na suđenju gdje se procjenjuje njegova uračunljvost i razmatra kazna.

9. Odgođen san o palestinskoj državi

Palestinske vođe riješile su da je došlo vrijeme za apliciranje za punopravno članstvo u UN-ovoj Generalnoj skupštini, na šta su Izrael i Sjedinjene Američke Države uložili prigovor protiv takvog koraka podsjećajući da Palestinci prije aplikacije u UN-u moraju održati mirovne pregovore sa Izraelcima.

10. Indijski aktivist štrajkuje glađu

Uporedo sa Arapskim proljećem i u Indiji su se održavali protesti, a najpoznatiji od njih je Anna Hazare (74) koji je danima protestovao glađu protiv korumpirane vlade. Njegov čin pokrenuo je niz demonstracija širom Indije.