Afganistan
0

Revizija sporazuma s NATO-om?

FENA
Foto: AFP/RAF/Ho
Foto: AFP/RAF/Ho
NATO je saopćio da afganistanska vlada nije tražila od njega da ponovo pregovaraju o sporazumu o boravku stranih vojnika u toj srednjoazijskoj zemlji.

Predstavnik za štampu NATO-a rekao je u ponedjeljak da su Međunarodne snage za podršku sigurnosti (ISAF) u Afganistanu, koje predvodi NATO, u toj zemlji na poziv vlade u Kabulu.

Afganistanska vlada želi preispitati sporazum o ovlaštenjima i odgovornostima međunarodnih stabilizacijskih snaga u zemlji i želi da prestanu zračni napadi na civile kao i praksa koju vladini zvaničnici vide kao "ilegalne pretrese i hapšenja".

Ovakvi zahtjevi unutar vlade u Kabulu čuli su se nakon vijesti o sve većem broju ubijenih civila u akcijama međunarodnih vojnih snaga u Afganistanu, javio je BBC.

Jedna vladina komisija je saopćila da je više od devedeset civila, većinom žena i djece, ubijeno u petak u zračnim napadima u zapadnoj pokrajini Herat.

Međunarodna koalicija pod vodstvom SAD-a kaže da su meta napada bili pobunjeni talibani, ali vijesti s terena govore o civilnim žrtvama i tim povodom je pokrenuta istraga.