{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Revidiranje protokola iz Kyota počinje 2008.

F
18.11.2006. u 10:16
0
0
Revidiranje protokola iz Kyota počinje 2008.
0
Revidiranje protokola iz Kyota počinje 2008.
Međunarodna zajednica je u petak odlučila da u 2008. pokrene proces revidiranja protokola iz Kyota u borbi protiv efekta staklenika, koje će dovesti do definiranja njegovih budućih obaveza.
Konferencija, okupljena u Najrobiju, odlučila je da revidiranje
protokola iz Kyota počne u 2008. u skladu sa članom 9", navodi se u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici.

"Ova revizija bit će utemeljena na najboljim informacijama i naučnim procjenama, posebno na četvrtom izvještaju Međuvladine grupe eksperata o klimatskim promjenama (MGEK), koji će biti objavljen u februaru 2007., precizira tekst koji ne određuje rokove za završetak tih radova.

Prvi period obaveza država strana međunarodnog sporazuma ističe u 2012. a na konferenciji u Najrobiju je da odredi okvir budućih pregovora.

"Obim i sadržaj revidiranja bit će razmatrani na trećem sastanku strana protokola u decembru 2007. i sve strane bit će pozvane da predoče svoje primjedbe počev od 17. augusta 2007.", navodi se dalje u tekstu.

"Na temelju ove analize protokola bit će donesene političke odluke vezane za buduće obaveze, objasnio je jedan zapadni pregovarač.

Finski ministar za okoliš je izjavio, u ime Evropske unije, da ovaj dogovor "pokazuje da mi nismo turisti u vezi s klimatskim promjenama nego da možemo donositi odluke koje mogu ojačati protokol iz Kyota".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: