{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reuters: Više scenarija za Kosovo

F
10.1.2008. u 23:04
0
0
Reuters: Više scenarija za Kosovo
0
Reuters: Više scenarija za Kosovo
Formiranje nove privremene vlade u Prištini poslužilo je britanskoj agenciji Reuters da ponovo spekulira o mogućim scenarijima za razvoj situacije na Kosovu.
Neki od njih uključuju samoproglašenje nezavisnosti, dolazak misije Evropske unije i protumjere Srbije, podjelu pokrajine praćenu nemirima u Makedoniji i Preševskoj dolini, a agencija ne isključuje ni nasilje u samoj pokrajini.

Napominjući da Zapad podržava nezavisnost Kosova, a da se Rusija tome protivi, Reuters je podsjetio da su albanski političari u Prištini saopćili da će odrediti datum za jednostrano proglašenje nezavisnosti nakon konsultacija s Bruxellesom i Washingtonom.

"Tajming će vjerojatno zavisiti od koordinacije diplomata u zamjeni misije UN-a misijom EU-a", a do toga će, smatra Reuters, gotovo izvjesno doći tek poslije prvoga i drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, 20. januara i 3. februara, "kako bi se izbjegao dolazak tvrdih nacionalista na vlast".

Zapad, dodao je Reuters, također razmišlja da Srbiji "zasladi gorku pilulu" time što će joj ponuditi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om do kraja januara.

S druge strane, Reuters dalje ukazuje, Srbija i Rusija insistiraju na daljnjim pregovorima i na tome da bilo kakvo konačno rješenje treba usvojiti Vijeće sigurnosti UN-a, dok su SAD i većina članica EU-a uvjerene da nema prostora za kompromis između Beograda i Prištine.

"Ukoliko EU početkom 2008. preuzme na sebe oblasti pravosuđa i sudstva u pokrajini, kao što je predviđeno planom UN-a (specijalnog izaslanika Marttija Ahtisaarija) koji je Rusija blokirala, Srbija bi mogla primijeniti kontramjere, uključujući trgovinsku blokadu ili zatvaranje granica", navodi britanska agencija.

Što se tiče situacije na terenu, britanska agencija ukazuje da 70 posto kosovskih Srba, prema jednom istraživanju, strahuje od eskalacije nasilja ako kosovski Albanci proglase nezavisnost i razmišlja da u tom slučaju napusti pokrajinu.

"Oko 46 posto kosovskih Srba je reklo da bi napustilo nezavisno Kosovo po 'svaku cijenu', dok ih je 23 posto reklo da bi otišlo pošto osigura 'minimum' životnih uvjeta na nekome drugom mjestu", naveo je Reuters ne precizirajući o kojem se istraživanju radi.

Agencija kao mogućnosti iznosi i podjelu Kosova, što potkrepljuje činjenicom da srbijanska vlada već godinama uspostavlja paralelne institucije na sjeveru Kosova.

"De facto, podjela je gotovo neizbježna", ocjenjuje Reuters, napominjući da Beograd već godinama plaća račune, obrazovanje i javnu administraciju, ohrabrujući Srbe da na Beograd gledaju kao na svoju prijestonicu.

Podjela Kosova bi, prema ocjeni britanske agencije, mogla dovesti do daljih podjela u regiji. Srbija je, kako se tvrdi, nagovijestila mogućnost da bi i Srbi u Bosni i Hercegovini mogli da se otcijepe, a situaciju pomno prati albanska manjina u Makedoniji i Preševskoj dolini, čiji tvrdokorni lideri već govore o zamjeni teritorija u slučaju podjele Kosova.

Na kraju, Reuters ne isključuje ni mogućnost nasilja u pokrajini u kojoj još postoji velika količina oružja.

"Premda su mnogi pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) predali oružje po završetku rata 1998.-1999. godine, vjeruje se da se u pokrajini još nalazi na desetke hiljada oružja, velikim dijelom u rukama kriminalnih bandi", naveo je Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: