Svijet
0

Reuters: Unatoč strahu od stranaca, mnogi Hrvati voljni su prodati nekretnine

FENA
Zanimanje stranaca za kuće i stanove u Hrvatskoj pripisuje se približavanju Evropskoj uniji, koja zabranjuje diskriminaciju u vezi s kupnjom nekretnina i zapošljavanja kada je riječ o državljanima drugih članica, objavila je agencija Reuters u članku o tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Ton članka Reutersa osniva se na tvrdnji da je u Hrvatskoj zamjetan 'strah od stranaca' koji bi – kako se navodi – zbog svoje kupovne moći mogli 'istisnuti' starosjedioce.

Konzervativne stranke pozvale su vladu da zatraži od Bruxellesa odgodu potpune liberalizacije tržišta – piše u članku, prenosi Glas Amerike.

Prema službenim podacima, u posljednjih desetak godina u Hrvatskoj je kuću kupilo oko 4 hiljade stranaca, no prema procjenama broj je u stvarnosti deset puta veći.

"Bez obzira na uzbunu u javnosti, mnogi su Hrvati skloni prodati stan ili kuću strancu", navodi Reuters riječi djelatnice jedne dubrovačke tvrtke koja prodaje nekretnine. "Ljudima treba novac za renoviranje vlastite kuće, neki šalju djecu na fakultet, a neki prodaju kako bi pokrili troškove života", izjavila je Reutersu Slavica Gavranić iz Dubrovnika.