Svijet
0

Reuters: Rusija pobijedila EU "u ratu" oko plinovoda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srbija je u petak potpisala sporazum s Rusijom kojim Moskvi daje kontrolu nad naftnim monopolom u zemlji i pravo da značajan evropski plinovod ide preko teritorije Srbije, ocijenila je agencija Reuters izvještavajući o energetskom sporazumu između Beograda i Moskve.

Prenoseći mišljenja analitičara, agencija navodi da potpisivanje sporazuma predstavlja pobjedu Kremlja u "ratu oko plinovoda" s Evropskom unijom, u kojem je "rusko protivljenje nezavisnosti južne srbijanske pokrajine bilo ključni ulog".

Evropska unija se, zabrinuta zbog svoje zavisnosti od ruskog plina, zalagala za vlastitu plinovodnu mrežu kojom bi prebacivala plin iz Centralne Azije preko Turske u Evropu, ali se suočavala s problemom nalaženja dovoljnih rezervi plina da bi ovaj projekt bio opravdan.

"Rusija je u prednosti u sadašnjoj situaciji na Balkanu, kada je Srbiji potrebna snažna podrška u vezi s Kosovom", rekao je šef strategije moskovske investicijske banke "UralSib" Chris Weafer.

"Kremlj je odigrao vrlo pametnu i djelotvornu igru u protekle dvije godine i pobijedio u plinskom ratu s EU-om", dodao je on.