Svijet
5

Reuters: Radioaktivni materijal ukraden u Iraku mogao bi završiti u rukama IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Iračke vlasti i sigurnosne agencije tragaju za "visoko opasnim" radioaktivnim materijalom koji je ukraden prošle godine, objavio je Reuters.

Irački zvaničnici su izrazili bojazan da bi ovaj materijal mogao pasti u ruke teroristima IDIL-a koji bi ga mogli upotrijebiti kao oružje.

Materijal je bio smješten u zaštitnom kućištu veličine laptopa, ali je nestao u novembru prošle godine iz magacina kompanije Weatherford u južnom iračkom gradu Basra, pokazali su dokumenti do kojih je došao Reuters.

Glasnogovornik Ministarstva okoliša Iraka nije želio komentarisati ove dokumente "iz razloga nacionalne sigurnosti". Čelnici kompanije Weatherford sa sjedištem u Houstonu (SAD) također nisu željeli komentarisati dokumente.

U ovim dokumentima se navodi i da se radi o radioaktivnom materijalu koji može biti štetan za ljude i okolinu, ali i da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

"Bojimo se da će radioaktivni materijal pasti u ruke terorista IDIL-a. Oni to jednostavno mogu pomiješati sa eksplozivom kako bi napravili bombu", rekao je jedan irački zvaničnik koji je želio biti anoniman.