"Zamrzavanje rata"
77

Reuters: Putin je spreman za prekid vatre u Ukrajini, no ima uslov

M. G.
Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je za prekid rata u Ukrajini uz dogovoreni prekid vatre koji bi priznao trenutne linije fronta, izjavila su za Reuters četiri ruska izvora, naglašavajući da je spreman nastaviti borbe ukoliko Kijev i Zapad ne odgovore pozitivno.

Tri izvora, upoznata s diskusijama unutar Putinovog kruga, navode da je ruski lider izrazio frustraciju pred malom grupom savjetnika zbog, kako on smatra, pokušaja Zapada da blokira pregovore i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da isključi mogućnost pregovora.

"Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali također je spreman za prekid vatre - zamrzavanje rata," rekao je jedan od četvero izvora, visoki ruski zvaničnik koji je radio s Putinom i ima uvid u razgovore na najvišem nivou u Kremlju. Svi su izvori govorili pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Za ovaj izvještaj Reuters je razgovarao s ukupno pet osoba koje rade ili su radile s Putinom na visokom nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisao mogućnost zamrzavanja rata na trenutnim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, odgovarajući na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi postigla svoje ciljeve, naglašavajući da zemlja ne želi "vječni rat". Ministarstva vanjskih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorila na upite.

Prošlosedmično imenovanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane neki zapadni vojni i politički analitičari vide kao stavljanje ruske ekonomije na stalni ratni kolosijek s ciljem pobjede u dugotrajnom sukobu.

Ovo imenovanje uslijedilo je nakon kontinuiranog pritiska na bojnom polju i teritorijalnih napredovanja Rusije u proteklim sedmicama. Ipak, izvori navode da bi Putin, reizabran u martu za novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da stavi rat iza sebe. Nisu direktno komentarisali novog ministra odbrane.

Na osnovu svojih saznanja o razgovorima u vrhu Kremlja, dva izvora su rekla da Putin smatra da su dosadašnji uspjesi u ratu dovoljni da se ruskom narodu predstave kao pobjeda.

Najveći kopneni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata do sada je odnio desetine hiljada života na obje strane i doveo do širokih zapadnih sankcija protiv ruske ekonomije.

Tri izvora su navela da Putin razumije da bi bilo kakvi dramatični novi napretci zahtijevali još jednu nacionalnu mobilizaciju, što on ne želi. Jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, rekao je da je njegova popularnost opala nakon prve mobilizacije u septembru 2022. godine.

Nacionalni poziv na mobilizaciju uznemirio je dio stanovništva u Rusiji, natjeravši stotine hiljada muškaraca sposobnih za vojnu službu da napuste zemlju. Ankete su pokazale pad Putinove popularnosti za nekoliko poena. Peskov je rekao da Rusija nema potrebu za mobilizacijom i umjesto toga regrutuje dobrovoljce za oružane snage.

Mogućnost prekida vatre ili čak mirovnih pregovora trenutno izgleda daleko. Zelenski je više puta rekao da je mir po Putinovim uslovima neprihvatljiv. Obećao je da će povratiti izgubljene teritorije, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. U 2022. godini potpisao je dekret kojim je formalno proglasio bilo kakve pregovore s Putinom "nemogućim".

Jedan od izvora predviđa da do sporazuma ne može doći dok je Zelenski na vlasti, osim ako Rusija ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni sekretar Antony Blinken, govoreći prošle sedmice u Kijevu, rekao je novinarima da ne vjeruje da je Putin zainteresovan za ozbiljne pregovore.