Egipatski prijedlog
245

Reuters: Hamas odbio mirovni prijedlog da se u zamjenu za trajno primirje odrekne vlasti u Gazi

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas i saveznički Islamski džihad odbili su egipatski prijedlog da se odreknu vlasti u Pojasu Gaze u zamjenu za trajni prekid vatre, izjavila su Reutersu u ponedjeljak dva egipatska sigurnosna izvora.

Obje grupe, koje su vodile odvojene razgovore sa egipatskim posrednicima u Kairu, odbile su da ponude bilo kakve ustupke osim mogućeg oslobađanja još talaca zarobljenih 7. oktobra.

Egipat je predložio "viziju", koju su također podržali katarski posrednici, koja bi uključivala prekid vatre u zamjenu za oslobađanje više talaca i dovela do šireg sporazuma koji uključuje trajni prekid vatre uz promjenu vlasti u Gazi, koju trenutno kontroliše Hamas.

Egipat je predložio izbore dok je Hamasu ponudio uvjeravanja da njegovi članovi neće biti proganjani ili krivično gonjeni, ali su odbili sve ustupke osim oslobađanja talaca, rekli su izvori. Vjeruje se da se u Gazi još uvijek drži više od 100 talaca.

Zvaničnik Hamasa koji je nedavno posjetio Kairo odbio je direktno komentirati konkretne ponude privremenih humanitarnih primirja i naznačio je odbijanje grupe ponavljajući svoj službeni stav.

"Hamas nastoji da okonča izraelsku agresiju na naš narod, masakre i genocid, a mi smo razgovarali sa našom egipatskom braćom o načinima da to učinimo. Također smo rekli da pomoć za naše ljude mora da ide i da se povećava i da mora da stigne do cijelog stanovništva na sjeveru i jugu", rekao je zvaničnik za Reuters.

"Nakon zaustavljanja agresije i povećanja pomoći spremni smo da razgovaramo o razmjeni zatvorenika", dodao je on.

Islamski džihad, koji također drži taoce u pritvoru u Gazi, ponovio je taj stav.

Delegacija Islamskog džihada koju predvodi njen vođa Ziad al-Nakhala trenutno je u Kairu kako bi razmijenila ideje s egipatskim zvaničnicima o ponudama za zamjenu zarobljenika i drugim pitanjima, ali je zvaničnik rekao da je preduslov pregovorima prekid izraelske ofanzive.

Islamski džihad insistira, rekao je zvaničnik, da svaka zamjena zarobljenika mora biti zasnovana na principu "svi za sve", što znači oslobađanje svih talaca koje u Gazi drže Hamas i Islamski džihad u zamjenu za oslobađanje svih Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Prije rata u izraelskim zatvorima bilo je 5.250 Palestinaca, ali je broj sada narastao na oko 10.000 jer je Izrael uhapsio još hiljade na Zapadnoj obali i u Gazi od 7. oktobra, prema Udruženju palestinskih zatvorenika.