Znakovni jezik uče i gosti
79

Restoran u Gazi daje priliku gluhim osobama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Na prvi pogled restoran Atfaluna u Gazi izgleda kao i sva druga mjesta takvog tipa – mjesto na kojem lokalno stanovništvo uživa u jednostavnim jelima. Međutim, postoji jedna velika razlika između Atfaluna i ostalih restorana. Naime, u njemu su skoro svi radnici gluhi.

U restoranu gosti razgovaraju i razgledaju menije, ali kada dodje vrijeme da naruče hranu, narudžbe preuzima konobar koji koristi znakovni jezik. Sva jela pripremaju gluhi kuhari.

Ovo je zaista jedinstven koncept za Gazu i idejni projekt lokalne organizacije pod imenom Atfaluna, što znači "naša djeca", a čiji je cilj poboljšavanje životnih uslova gluhih osoba, prenosi AFP.

Ahmed Dahman, jedan od zaposlenika, uz pomoć znakovnog jezika i prevodioca, kaže: "Ovo mjesto mi je dalo osjećaj sigurnosti kada je u pitanju moja budućnost, jer poslovne prilike za ljude kao što sam ja ranije nisu postojale. Sada i mnogi drugi ljudi žele da nas podrže i sarađuju s nama. Mnogi od njih nakon posjete restoranu počnu učiti znakovni jezik".

Sve do prije nekoliko mjeseci za gluhu djecu u Gazi je postojalo samo osnovno školovanje. Sada se otvorila i prva srednja škola za takvu djecu, a Atfaluna radi sa univerzitetima kako bi gluhim osobama omogućili pohađanje kurseva.

"Malo je poslovnih prilika za gluhe osobe u Gazi. Naravno, oni su i u nepovoljnom položaju zbog nedostatka edukacije", kazala je Dalia Abu Amr u ime organizacije Atfaluna.

Po zidovima restorana su polijepljeni plakati koji pomažu posjetiocima u učenju znakovnog jezika.

"Došli smo da vidimo ovo mjesto. Zaista je prelijepo unutra i bit ćemo česti gosti u budućnosti. Želimo pružiti moralnu podršku", kazao je 21-godišnji student Shahd al Iyla, koji je došao na ručak sa svojim prijateljima.

Od 14 osoba zaposlenih u restoranu, njih 12 je gluho. Jedine iznimke su napravljene u slučaju jednog kuhara i računovođe, koji ujedno odgovara na telefon, preuzima narudžbe i rezervacije.

Prema podacima Atfalune, čak 1,5 posto osoba starijih od pet godina u Gazi ima neke probleme sa sluhom.