SAD
0

Republikanci traže istragu o Nancy Pelosi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Republikanski poslanici američkog Zastupničkog doma zatražit će u četvrtak istragu o tome da je njegova predsjednica Nancy Pelosi bila upoznata s tehnikom ispitivanja terorista koju je koristila Centralna američka agencija (CIA) 2002.-2003., objavio je u četvrtak jedan zvaničnik.
  • Republikanci Zastupničkog doma zatražit će istragu, sastavljenu od obije stranke, vezano za izjave Nancy Pelosi prema kojima joj je CIA lagala o "tehnikama ispitivanja navodnih terorista za vrijeme administracije Georgea W.Busha, izjavio je jedan republikanski savjetnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi AFP.

Izvor nije precizirao koju vrstu istrage želi zatražiti.

Republikanci su nedavno optužili Pelosi, značajnu saveznicu predsjednika Obame, da je 2002. bila u toku o tehnikama ispitivanja koje su se koristile protiv osoba osumnjičenih za terorizam, te da tada nije protestirala, dok je i sama zasijedala u obavještajnoj komisiji Zastupničkoga doma.

Ona je precizirala da ju je CIA u septembru 2002. informirala o tehnikama ispitivanja, kao što je simuliranje utapanja. Međutim, prema njoj, tajne službe su joj objasnile da su pravni savjetnici predsjednika Georgea W.Busha zaključili da su te tehnike salušavanja terorista legalne, ali se nisu koristile.

Na konferenciji za štampu prošle sedmice, Pelosi je optužila bivšu administraciju Busha i CIA-u da su 2002.-2003. u Kongres provukli grešku nagovještavajući da se simulacija utapanja nije koristila. Ona je odbacila sve optužbe o saučesništvu u praksi koju je ubuduće zabranio predsjednik SAD-a Obama.