Najavili novi zakon
4

Republikanci traže da Trump uvede sankcije za Tursku

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Republikanci u Zastupničkom domu SAD-a najavili su planove za uvođenje zakona o sankcijama protiv Turske zbog njene ofanzive na Siriju, piše BBC News.

Kongresmenka Liz Cheney izjavila je da se Turska mora suočiti s "ozbiljnim posljedicama zbog nemilosrdnog napada na kurdske saveznike u regiji".

Ove izjave dolaze nakon što je predsjednik Donald Trump rekao kako se nada da će posredovati u sukobu.

Turska je krenula na sjever Sirije u srijedu nakon što je predsjednik Trump povukao američke trupe iz tog područja, a desetine hiljada civila napustilo je svoje domove drugog dana ofanzive.

Kritičari kažu da je povlačenje SAD-a dalo zeleno svjetlo Turskoj da započne svoj prekogranični napad, za koji predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da će stvoriti sigurnu zonu koja bi se kretala u dužini od 480 kilometara duž sirijske granice.

Kurdske trupe Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje Turska naziva teroristima, kontroliraju prekogranična područja. SDF su bili ključni saveznici SAD-a u borbi protiv grupe Islamska država (IS), a sada navode da su im Sjedinjene Američke Države zabile nož u leđa.

Kako piše BBC News, postoji bojazan da bi operacija mogla dovesti do etničkog čišćenja Kurda i oživljavanja Islamske države.