{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Republikanci Teheranu: Obamin dogovor sa vama je protuustavan

Klix.ba
10.3.2015. u 09:14
5
10
Republikanci Teheranu: Obamin dogovor sa vama je protuustavan
5
Republikanci Teheranu: Obamin dogovor sa vama je protuustavan
Barack Obama (Foto: EPA)
Članovi Republikanske partije poslali su pismo zvaničnom Teheranu kojim aktuelne pregovore sa Iranom proglašavaju nevažećim.
Četrdeset i sedam članova partije i Senata SAD-a kontaktiralo je iranske vođe naglasivši da je pokušaj Baracka Obame da sa njima dođe do dogovora jednostavno neustavan i oboriv u Kongresu.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden ljutito je odgovorio potpisnicima pisma čiji je čin nazvao "djelom ispod digniteta institucije koju vodi“. Naime, Biden obnaša ulogu predsjednika Senata.

Članovi Republikanske partije u pismu navode i mogućnost da dogovor sa Teheranom može biti povučen nakon što sljedeći predsjednik SAD-a dođe na vlast.

"Za mojih 36 godina u Senatu ne sjećam se nijednog primjera gdje senatori direktno savjetuju drugu državu, štaviše dugogodišnjeg protivnika, i saopštavaju joj da predsjednik SAD-a nema ustavno pravo postizanja razumnog dogovora. Pismo šalje zbunjujuću poruku i saveznicima i neprijateljima da predsjednik, vrhovni komandant vojske, ne može predstavljati državu. To je lažna i opasna poruka", napisao je Biden u izjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: