Sve veći pritisak
173

Republikanci od Bidena traže da u Ukrajinu pošalje borbene avione, on kazao da je to rizično

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sve je veći pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da ojača odbranu Ukrajine nakon što je njegova administracija odustala od ponude Poljske da pošalje borbene avione uz američku pomoć.

Više od 40 republikanskih senatora napisalo je otvoreno pismo u kojem kažu da se "apsolutno ne slažu" s Bidenovim stavom te su ga pozvali da odmah "omogući transfer aviona i sistema protivvazdušne odbrane".

Bijela kuća, međutim, naglašava da je situacija "visoko rizična", a Biden je naveo da bi to značilo Treći svjetski rat.

Poljska je ove sedmice iznenadila američku administraciju kada je ponudila da "odmah i besplatno" rasporedi avione MiG-29 u američko vojno postrojenje u Njemačkoj, spremne za njihovo prebacivanje u Ukrajinu.

Ponudu su američki zvaničnici odbili kao "neodrživu", ali se republikanski senatori s tim ne slažu.

Njihovo pismo glasi: "Ne možemo dozvoliti Putinu da stekne prednost zbog neuspjeha da Ukrajincima obezbijedi potrebno oružje, municiju, komunikacionu opremu i medicinske potrepštine.

"Podrška ukrajinskoj borbi za slobodu protiv tiranske, bezakone ruske invazije na suverenu teritoriju Ukrajine jedna je od najhitnijih misija s kojima se Zapad suočio u jednoj generaciji", navodi se.

Pismo predvode senator Iowe Joni Ernst i Mitt Romney iz Jute - i uključuje potpise većine njihovih republikanskih kolega u Senatu, uključujući lidera manjine Mitcha McConnela.

"Preklinjemo vas da uputite svoje Ministarstvo odbrane da odmah olakša prenos aviona, sistema protivvazdušne odbrane i drugih mogućnosti preko naših NATO partnera", navodi se dalje u pismu.

Pentagon je do sada isključio mogućnost slanja svog raketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu, ali je umjesto toga dvije jedinice uputio u Poljsku.

Sjedinjene Američke Države su oprezne u slanju vojne pomoći direktno u Ukrajinu jer bi Rusija to mogla protumačiti kao direktniji umiješanost u rat koji bi mogao eskalirati sukob izvan Ukrajine.

Amerika je radije na invaziju Rusije odgovorila sveobuhvatnim sankcijama.