Svijet
0

Republikanci još uvijek u potrazi za vodećim predsjedničkim kandidatom

FENA
I dok Hillary Clinton ostaje vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, republikanci u ovoj ranoj fazi izbornog procesa još uvijek tragaju za svojim vodećim kandidatom.

Nedavna anketa koju su proveli izvještajna agencija Associated Press i kompanija za ispitivanje javnog mnijenja Ipsos sumirala je republikanske dileme u predsjedničkoj utrci. Bivši njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani predvodi među republikanskim kandidatima s 21 posto podrške, nakon njega je bivši senator iz Tennesseeja Fred Thompson, koji još nije ni službeno ušao u predsjedničku utrku, s 19 posto. Na trećem mjestu je senator iz Arizone John McCain s 15 posto, a potom slijedi bivši guverner savezne države Massachusetts Mitt Romney s 11 posto podrške javnosti.

Međutim, iznenađujući element ove ankete je što je čak 25 posto ispitanika reklo da nije sigurno za kojega od postojećih kandidata će glasati ili bi glasalo za nekog ko se ni ne spominje kao kandidat, što ukazuje da je utrka za predsjedničku nominacije Republikanske stranke sljedeće godine i dalje naširoko otvorena. Jedan od razloga je što ne postoji logičan nasljednik koji čeka na republikansku nominaciju 2008. Predsjednik Bush okončava svoj drugi i posljednji mandat, a dopredsjednik Cheney kaže da se neće kandidirati. Politički stručnjaci smatraju da to znači da će senator McCain, koji se natjecao na primarnim izborima protiv predsjednika Busha 2000. godine, biti vodeći republikanski kandidat. Međutim, iz cijelog niza razloga zasad stvari nisu išle u prilog Johna McCaina.

John McIntyre, koji uređuje politički web sajt RealClearPolitics.com, kaže: "Postoji jedna nesklonost među konzervativnim glasačima prema Johnu McCainu. I iako je na neki način očigledni nasljednik, on jednostavno nije prirodni kandidat za široke mase republikanskih birača. I zbog toga imamo svojevrsni vakuum jer nakon Johna McCaina uistinu ne postoji neki očigledni nasljednik".

Jedna nova anketa tvrtke Zogby stavlja bivšeg senatora Freda Thompsona na prvo mjesto s 22 posto naklonosti glasača, dok Rudy Giuliani dobiva 21 posto. I po toj anketi, Romney i McCaine se nalaze iza ove dvojice. Očekuje se da će gospodin Thompson uskoro i službeno ući u utrku i da će predstavljati jednu svježu alternativu za glasače konzervativne u socijalnom smislu, koji predstavljaju važan dio izbornog tijela Republikanske stranke.

Međutim, ankete u ovako ranoj fazi predsjedničkih izbora hronično su nepouzdane. Ipak stručnjaci kažu da nagli Thompsonov uspon u anketama, čak prije negoli je objavio svoju kandidaturu, među republikanskim glasačima predstavlja potencijalnu snagu.

Vašingotnski analitičar Stuart Rothenberg smatra da će se bitka za republikansku nominaciju voditi u tri smjera - između Giulianija, Romneyja i Tompsona. "Sva trojica imaju šansu, međutim Thompsona će smatrati, iako se kasno uključio, kao čovjeka koji bi potencijalno bio najbolji za stranku, ukoliko bude činio ono što ljudi vjeruju da može činiti".

Bivši guverner Virginije Jim Gilmore nedavno je odustao od utrke za nominacijom, što je ukupni broj potencijalnih kandidata svelo na devet. Među drugim republikanskim kandidatima još se nalaze bivši guverner Wisconsina Tommy Thompson, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, kongresmen iz Kalifornije Duncan Hunter, kongresmen iz Teksasa Ron Paul, kongresmen iz Kolorada Tom Tancredo i senator iz Kansasa Sam Brownback.