"Obama iznevjerio Ameriku"
0

Republikanac Mitt Romney u utrci za predsjednika SAD

FENA
Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney ušao je u četvrtak u utrku za republikanskog kandidata za američkog predsjednika u 2012. godini, rekavši da je predsjednik Barack Obama "iznevjerio Ameriku."

Romney je tokom govora u New Hampshireu okrivio Obamu za ekonomske probleme koji ugrožavaju glasače, kao što su prevelika potrošnja državnog aparata i nezaposlenost.

Ukoliko bude izabran, kazao je, on bi učinio SAD vodećim svjetskim tvorcem radnih mjesta.

Bogati biznismen trenutno je favorit među republikanskim kandidatima.

Urednik BBC-a za Sjevernu Ameriku javio je iz New Hampshirea da je Romney očigledno čovjek koji može pobjediti ostale.

On, međutim, tek treba uvjeriti konzervativce da je jedan od njih i uvjeriti medije da ima šarm potreban da zadrži interes javnosti, javlja dopisnik BBC-a.

Republikanski multimilioner počeo je predizbornu kampanju u državi New Hampshire, bitnoj državi za ranu fazu izbora za koju se očekuje da će održati svoje primarne izbore za stranačkog kandidata u februaru 2012. godine.

Analitičari tvrde da je Romneyev govor, koji je objavljen uoči njegove objave kandidature, također skrojen da ugodi konzervativcima koji imaju veliki uticaj u izboru republikanskog predsjedničkog kandidata u Iowi i Južnoj Karolini.

"Administracija predsjednika Baracka Obame porasla je do tog nivoa da guta skoro 40 posto naše ekonomije", izjavio je Romney.

"Mi onda nismo ni znali kakva vrsta predsjednika bi on htio da bude. Sada, u trećoj godini njegovog mandata, imamo sve više ispraznih obećanja i parola. Barack Obama je iznevjerio Ameriku", kazao je.

Romneyeve pristalice uzvikivale su njegovo ime tokom govora u kojem je kazao da će, ako bude izabran, balansirati savezni budžet i ograničiti saveznu potrošnju na 20 posto bruto domaćeg proizvoda.

Romneyeva objava u četvrtak predstavlja drugi put da se on kandiduije za republikansku nominaciju.

On je izgubio stranačku nominaciju na izborima 2008. godine od senatora iz Arizone Johna McCaina i proveo je naredne godine gradeći podršku unutar stranke i pripremajući se za izbore 2012. godine.