Svijet
2

Reporteri bez granica: U 2013. ubijen 71 novinar

FENA
Medijska nevladina organizacija "Reporteri bez granica" saopćila je danas da je u svijetu tokom 2013. godine ubijen 71 novinar, što je za nijansu manji broj žrtava u odnosu na prošlu godinu, dok su, kako je upozorila organizacija, u porastu otmice pripadnika "sedme sile".

"Sirija, Somalija i Pakistan zadržale su svoju poziciju među pet nasmrtonosnijih zemalja svijeta za medijske radnike", navela je organizacija "Reporteri bez granica", prenijela je agencija AFP.

Tim trima zemljama pridružile su se ove godine Indija i Filipini, koji su zamijenili Meksiko i Brazil, iako je broj ubijenih novinara u Brazilu, a to je pet žrtava, isti kao i prošle godine.

U poređenju s prošlom godinom, kada je ubijeno 88 novinara, u 2013. godini je broj ubijenih novinara opao za 20 posto.

"Reporteri bez granica", sa sjedištem u Parizu, upozorili su da je broj kidnapovanih novinara skočio s 38 u prošloj na 87 u ovoj godini, a više od polovine otmica dogodilo se u Siriji.

Više od 178 novinara se nalazi trenutno u zatvorima širom svijeta, između ostalih u Kini, Turskoj, Siriji, Iranu, Eritreji.

Ranije danas, Komitet za zaštitu novinara sa sjedišem u New Yorku saopćio je da su u 2013. godini ubijena 52 novinara, što je za trećinu manje nego godinu dana ranije, a da se 211 novinara nalazi u zatvorima širom svijeta, prenosi Tanjug.