{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reporteri bez granica: Smrtonosna 2006. godina

F
1.2.2007. u 15:58
0
0
Reporteri bez granica: Smrtonosna 2006. godina
0
Reporteri bez granica: Smrtonosna 2006. godina
Nevladina organizacija Reporteri bez granica saopćila je danas u Parizu da je 2006. godina bila veoma teška za novinare jer je, radeći svoj posao, život izgubio 81 novinar.
Najviše su stradali izvještači iz Iraka - 39 reportera i 26 drugih medijskih radnika, saopćila je ta međunarodna asocijacija za zaštitu novinara i odbranu slobode govora, sa sjedištem u Parizu.

Prošla godina je bila najopasnija za novinare od 1994. godine, koju su obilježili genocid u Ruandi, građanski rat u Alžiru i rat u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u godišnjem izvještaju Reportera bez granica.

U 2006. godini je 871 novinar proveo neko vrijeme u zatvoru, najviše u Kini (32), na Kubi (24) i u Etiopiji (21).

Reporteri bez granica su naročito naglasili bojazan zbog toga što su demokratske zemlje pokazale «slabu ambiciju za odbranu vrijednosti koje bi trebalo da zastupaju, a ponekad su i odustajali od te ambicije».

U prvi plan je istaknut slučaj s karikaturama Poslanika Muhammeda. Asocijacija je saopćila da je «međunarodna zajednica učinila malo da bi pomogla novinarima izloženim prijetnjama».

«Ispalo je da je, strahujući od sukoba s arapskim i muslimanskim režimima, Evropa odustala od nastojanja da se njen glas čuje», stoji u izvještaju u kojem se ta situacija ocenjuje «alarmantnom».

Sporne karikature prvi put su objavljene u jednom danskom listu septembra 2005. godine, a potom su ih preuzeli brojni zapadni listovi, što je dovelo do masovnih demonstracija u muslimanskom svijetu - od Maroka do Indonezije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: