The Guardian
0

Reorganizacija NATO-a u južnom Afganistanu

FENA
Britanski vojnici će u sklopu reorganizacije NATO-ovih snaga u južnoj afganistanskoj regiji Sanginu u pokrajini Helmand, glavnu odgovornost za regiju, u skladu s prethodnim dogovorom, prebaciti na američke vojne snage, izvijestio je u utorak The Guardian, pozivajući se na neimenovane političke izvore.

List piše kako će Britanci iz Sangina povući 1.000 svojih vojnika, a umjesto njih će ondje biti razmješteni američki vojnici.

Sangin, dolina na sjeveru Helmanda, regija je u kojoj je tokom devetogodišnjeg rata poginulo 312 britanskih vojnika. Britansko ministarstvo odbrane odbilo je komentirati izvještaje, objavivši samo kako Britanija u potpunosti podupire zapovjednike NATO-a u razmještaju vojnika.

Trenutno je glavni NATO-ov zapovjednik u Helmandu američki vojni general. Britanski ministar odbrane Liam Fox u srijedu bi trebao objaviti službeno saopćenje o izmjenama u razmještaju britanskih vojnika u Afganistanu.

U Helmandu se trenutno nalazi 9.500 britanskih vojnika, koji čine trećinu svih stranih vojnih snaga u toj pokrajini. Britanci su već prošle godine američkim marincima prepustili brigu o nekoliko regija u Helmandu, s obzirom na to da je tokom prošle godine ondje stigao veći broj američkih vojnih snaga.

Britanski bi se vojnici tokom predstojećih pet godina trebali povući iz bilo kakvih borbenih akcija.