Nova anketa u SAD-u
0

Religiju podalje od politike

Sarajevo-x.com
Foto ilustracija
Foto ilustracija
Prvi put nakon više od 10 godina većina Amerikanaca misli kako bi religijske organizacije trebale ostati izvan svijeta politike, pokazuju rezultati istraživanja koje je proveo Pew Research centar.

Istraživanje je provedeno putem telefona metodom slučajnog uzorka u periodu od 31. jula do 10. augusta intervjuisanjem odraslih osoba.

Anketa pokazuje da je broj osoba koje se osjećaju nelagodno kada političari govore o svojoj religioznosti u konstantnom porastu. 1996. je samo 43 posto ispitanika iz SAD-a bilo mišljenja da se predstavnici crkve i ostalih bogomolja trebaju držati podalje od politike. Rezultati nove ankete objavljene krajem augusta navode da je taj broj sada 52 posto. Promjena mišljenja o ovoj temi desila se pretežno kod konzervativaca.

"Oštre razlike između republikanaca i demokrata koje su nekad postojale sada su nestale'', navode Pewove analize kako prenose američki mediji.

Promjena mišljenja o ulozi religijskih institucija u politici je najočiglednija kod mladih ljudi koji su najviše zabrinuti za iste one teme na koje se crkve i ostale bogomolje najviše fokusiraju (abortus i homoseksualni brakovi), te među ljudima kojima smeta ''priljateljstvo'' religije sa strankama.