Struka upozorava
74

Rekordno nizak nivo leda na Antarktiku novi alarm zbog nekontrolisanog globalnog zagrijavanja

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Treću godinu zaredom pokrivenost morskog leda u blizini i na Antarktiku pala je ispod dva miliona kvadratnih kilometara - prag koji prije 2022. godine nije bio probijen od početka satelitskih mjerenja 1979. godine.

Najnoviji podaci američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu potvrđuju da su posljednje tri godine bile tri najniže zabilježene količine morskog leda koji pluta oko kontinenta.

Naučnici kažu da je još jedna godina sa ovakvim rezultatima dokaz globalnog zagrijavanja koji dalje ukazuju da je morski led na kontinentu prošao "naglu kritičnu tranziciju".

Petodnevni prosjek morskog ledenog pokrivača je 18. februara pao na 1,99 miliona kvadratnih kilometara, a 21. februara iznosio je 1,98 miliona kvadratnih kilometara. Rekordno niska površina iznosila je 1,78 miliona kvadratnih kilometara, postavljena u februaru 2023.

Da li trenutni nivo predstavlja ovogodišnji minimum, znat će se za sedmicu ili dvije.

Morski led na Antarktiku dostiže svoj vrhunac svakog septembra, ali prošlogodišnji maksimalni opseg bio je najmanji u historiji, lako nadmašivši prethodni rekord. Naučnici su bili šokirani koliko je manje leda prisutno nego je to bio slučaj prošlih godina, što je daleko od svega što je ranije viđeno.

Činilo se da se pokrivenost blago oporavila u decembru kako je ponovno zamrzavanje napredovalo, ali je onda opet palo na trenutne nivoe.

Ne postoje pouzdana mjerenja koliko je debeo antarktički morski led, ali Ariaan Purich, klimatski naučnik specijalizovan za Antarktik i Južni okean na Univerzitetu Monash, rekao je da je moguće da je led koji je trenutno na Antarktiku manje debljine nego inače.

Naučnici još uvijek istražuju šta je uzrok otapanja morskog leda, ali su zabrinuti da bi globalno zagrijavanje moglo igrati ključnu ulogu - posebno zagrijavanjem Južnog okeana koji okružuje kontinent.

Morski led reflektuje sunčevo zračenje, što znači da manje leda može dovesti do većeg zagrijevanja okeana.

Naučnici su upozorili da je gubitak morskog leda samo jedna od nekoliko velikih promjena koje se primjećuju na Antarktiku, a koje će vjerovatno imati globalne posljedice - posebno, njegov gubitak izlaže veći dio kontinenta okeanu, ubrzavajući gubitak leda na kopnu, što može podići globalni nivo mora, piše Guardian.