Presjek stanja do 17 sati
47

Rekordno mala izlaznost na parlamentarnim izborima u Francuskoj

S. Š.
Emmanuel Macron na današnjim parlamentarnim izborima (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron na današnjim parlamentarnim izborima (Foto: EPA-EFE)
Danas se u Francuskoj održava drugi krug parlamentarnih izbora, a odziv birača do 17 sati iznosio je 38,11 posto, što je neznatno manje u odnosu na glasanje u isto vrijeme u prvom krugu koji su održani prošle nedjelje.
Drugi krug parlamentarnih izbora je ujedno i odlučujući za aktuelnog predsjednika Emmanuela Macrona.

Naime, Macron je u opasnosti da ne dobije parlamentarnu većinu nakon što je u prvom krugu glasanja njegov konkurentski tabor bio izjednačen s lijevom koalicijom koju predvodi Jean-Luc Mélenchon.

Oni sebe nazivaju Nupes, što znači Nova ekološka i socijalna narodna unija, a ankete sugeriraju da bi mogle spriječiti Macrona u osvajanju 289 mjesta koja su mu potrebna. Predsjednikov savez, Ensemble, prikazuje ih kao "brak iz interesa" komunista, socijalista, krajnje lijevih melenhonista i zelenih.

Na prošlosedmičnom prvom krugu parlamentarnih izbora zabilježena je rekordno niska izlaznost, sa svega 52,49 posto birača.

Ovaj krug glasanja bit će odlučujući za Macronov drugi mandat nakon njegovog ponovnog izbora u aprilu, a predsjedniku je potrebna većina kako bi sproveo obećane porezne rezove i reformu socijalne pomoći te povećao starosnu dob za penzionisanje.

Da je ovaj krug odlučujući za Macrona svjedoči i činjenica ta da je njegova ministrica Justine Bénin izgubila je mjesto na francuskom prekomorskom teritoriju Guadaloupe na Karibima jer je kandidat za ljevičarski savez NUPES, Christian Baptiste, trijumfirao s 58,65 posto glasova.

Glasanje je u većem dijelu Francuske završilo u 18 sati iako najveći gradovi nastavljaju birati do 20 sati, kada će biti objavljene prve projekcije.