Istraživanje
0

Rekordna podrška Evropskoj Uniji u Austriji

FENA
Podrška članstvu Austrije u Evropskoj uniji trenutno je na rekordnom nivou, pokazalo je istraživanje instituta Fessel-GfK.

Sada čak 66 posto Austrijanaca podržava članstvo svoje zemlje u EU-u, što je najveće podrška od referenduma o pristupanju Uniji održanog 1994. godine.

Na referendumu je za ulazak Austrije u EU glasalo 66,58 posto stanovništva, a otada taj nivo pozitivnog raspoloženja prema Uniji nikada više nije dostignut.

Ovi rezultati začudili su i najiskusnije istraživače javnog mnijenja. Samo 32 posto Austrijanaca ocijenilo je da je odluka o pristupanju bila greška.

Nakon kampanje protiv EU-a, koju je vodio dnevnik Kronen Zeitung i otvorenog pisma vodećih ljudi iz Socijaldemokratske stranke Austrije (SPO), tokom prošle predizborne kampanje, krajem 2007., pozitivno raspoloženje prema EU-u opalo je sa 61 na 54 posto.

Trend poboljšanja raspoloženja prema Evropskoj uniji Fessel-GfK je ustanovio tek prije godinu dana kada je obim globalne ekonomske krize postajao sve jasniji.

Čini se da u vrijeme ekonomske krize Austrijanci smatraju da EU predstavlja zaštitnu zajednicu za male države, prenio je Tanjug.