|

Rekordna podrška Evropskoj Uniji u Austriji

Rekordna podrška Evropskoj Uniji u Austriji
0
F
FENA
20.11.2009. u 11:25
0
komentara
0

dijeljenja
Rekordna podrška Evropskoj Uniji u Austriji
Podrška članstvu Austrije u Evropskoj uniji trenutno je na rekordnom nivou, pokazalo je istraživanje instituta Fessel-GfK.
Sada čak 66 posto Austrijanaca podržava članstvo svoje zemlje u EU-u, što je najveće podrška od referenduma o pristupanju Uniji održanog 1994. godine.

Na referendumu je za ulazak Austrije u EU glasalo 66,58 posto stanovništva, a otada taj nivo pozitivnog raspoloženja prema Uniji nikada više nije dostignut.

Ovi rezultati začudili su i najiskusnije istraživače javnog mnijenja. Samo 32 posto Austrijanaca ocijenilo je da je odluka o pristupanju bila greška.

Nakon kampanje protiv EU-a, koju je vodio dnevnik Kronen Zeitung i otvorenog pisma vodećih ljudi iz Socijaldemokratske stranke Austrije (SPO), tokom prošle predizborne kampanje, krajem 2007., pozitivno raspoloženje prema EU-u opalo je sa 61 na 54 posto.

Trend poboljšanja raspoloženja prema Evropskoj uniji Fessel-GfK je ustanovio tek prije godinu dana kada je obim globalne ekonomske krize postajao sve jasniji.

Čini se da u vrijeme ekonomske krize Austrijanci smatraju da EU predstavlja zaštitnu zajednicu za male države, prenio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.