Nakon višemjesečnog bunta
10

Rekordan odziv na izborima u Hong Kongu, demonstranti polažu nade u glasačke kutije

I. Č.
(Foto: EPA-EFE)
Rekordan broj birača glasao je na lokalnim izborima u Hong Kongu koji su okarakterisani kao svojevrstan test za Carrie Lam čiji mandat je obilježen gotovo šestomjesečnim protestima.

Vladini podaci pokazuju da je do sada glasalo više od 1,5 milion osoba, a preostalo je još nekoliko sati do zatvaranja birališta. Izlaznost je veća nego na proteklim izborima.

Okružni savjeti su niža vladina tijela sa četvorogodišnjim mandatom koja se u 18 distrikta brinu za lokalne stvari, poput gradskog prijevoza, objekata za rekreaciju i parkova.

Međutim, imajući u vidu da su antivladini protesti još uvijek u toku, politička pitanja će građanima tokom glasanja možda biti važnija od lokalnih.

Više od 4,13 miliona glasača u Hong Kongu ima pravo glasa na lokalnim izborima.

S obzirom na to da nasilje može eskalirati u gradu, prisutna je zabrinutost da li će se lokalni izbori održati prema planu.

Otkako je Velika Britanija vratila Hong Kong Kini 1997. godine, ovaj specijalni administrativni region funkcioniše po principu "jedna zemlja, dva sistema".

To gradu daje samoupravu i razne slobode, uključujući ograničena izborna prava.

Lidera grada može nominovati i izabrati komitet sa 1.200 članova, uglavnom elite prokineski orijentisane.

Opozicija pokušava natjerati kinesku vladu da poštuje punu demokratiju za koju kažu da im je obećana Osnovnim zakonom, miniustavom grada, koji stanovnicima daje pravo da sami izaberu svog lidera.

To je upravo jedan od pet zahtjeva demonstranata.

Bez promjene u političkoj strukturi, jedini način da javnost izabere svog lidera je preko okružnih vijećnika, koji čine oko 10 posto izbornog komiteta, i šest posto parlamentaraca.