Svijet
0

Rekordan broj studenata prijavio se na Harvard

Sarajevo-x.com
Jedan od najprestižnijih univerziteta na svijetu Harvard uvijek je privlačio veliki broj studenata širom svijeta. Ove školske godine želju za studiranjem na tom američkom unverzitetu izrazilo je rekordnih 29.000 potencijalnih studenata.

Naime, Unverzitet Harvard jučer je objavio da je ove školske godine na njihovu adresu stiglo rekordnih 29.000 prijava za upis na taj univerzitet što je za 1.500 prijava više nego prošle godine. Harvard ove godine prima 1.700 studenata.

Osoblje ovog prestižnog univerziteta tvrdi da su ove godine primili rekordan broj prijava jer je Harvard znatno smanjio troškove školovanja porodica srednjih i viših primanja. Ove školske godine, porodice koje zarađuju više od 60 hiljada dolara godišnje morale su platiti samo manji postotak svog godišnjeg dohotka, a a za one čija se primanja kreću od 120 do 180 hiljada dolara na godinu, školarina nije viša od 10 posto. Domaćinstva s godišnjim prihodima ispod 60 hiljada dolara trenutno ne moraju plaćati ništa od preko 45 hiljada dolara godišnjih troškova.

Inače, Harvard je osnovan davne 1636. i smatra se najstarijom obrazovnom institucijom u SAD-u. Između ostalog, poznat je i po tome što su sedmorica predsjednika SAD-a studirala tamo, dok je čak 30 bivših studenata primilo Nobelovu nagradu u različitim disciplinama.