Pentagon
0

Rekordan broj samoubojstava američkih vojnika u 2009.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj samoubojstva među američkim vojnicima ove je godine premašio prošlogodišnji rekord, s 211 pripadnika aktivnoga i rezervnog sastava koji su si oduzeli život, objavio je u utorak Pentagon.

Od januara pa do utorka 17. novembra potvrđena su samoubojstva 140 pripadnika aktivnog sastava kopnene vojske i 71 pripadnika rezervnog sastava vojske i Nacionalne garde, izjavio je general Peter Chiarelli, dozapovjednik glavnog štaba vojske.

To je najveći broj samoubojstva od 1980., kada je vojska počela voditi njihovu statistiku.

"Otvoreno govoreći, to nije jednostavan problem s određenim nizom simptoma ili markera", rekao je general Chiarelli na konferenciji za novinare u Pentagonu.

"Nema lakih odgovora ni rješenja. Još uvijek nismo našli neku statistički značajnu uzročnu vezu koja bi nam omogućila da djelotvorno predvidimo ljudsko ponašanje", rekao je.

General Chiarelli je naglasio da od marta vojska, u suradnji s Nacionalnim institutom za mentalno zdravlje, primjenjuje brojne programe za ublažavanje ratnog stresa, te za prevenciju i sprečavanje samoubojstava među vojnicima.

Gotovo jedna trećine ovogodišnjih samoubojstva zabilježena je u januaru i februaru, otkad opada taj trend, zahvaljujući spomenutim inicijativama, otkrivanju nedijagnosticiranih duševnih bolesti i uklanjanju stigme nad psihičkim tegobama vojnika, kazao je general Chiarelli.

Program "Sveobuhvatne kondicije vojnika", prenosi Hina, kojim se podiže njihova fizička i psihička spremnost za odlazak na ratišta u Iraku i Afganistanu, pokazuje se vrlo uspješnim, kazali su dužnosnici američke vojske.