{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu

F
21.1.2015. u 10:39
0
5
Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu
0
Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu
Foto: AFP
Svjetski ekonomski forum (WEF) pod nazivom "Novi globalni kontekst", koji počinje danas u Davosu, okupit će rekordan broj političara i poslovnih ljudi koji će, kako se očekuje, razmatrati mogućnosti za jačanje saradnje u svjetlu sve veće globalne nesigurnosti.
Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnika među kojima i 40 šefova država ili vlada te vodeće menadžere najvećih svjetskih korporacija.
Razgovorima će, vjeruje se, dominirati pad cijena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i prijetnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno poslije napada na francuski satirični magazin Charlie Hebdo 7. januara u kojem je poginulo 12 osoba.

Medju glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Klaus Schwab, predsjednik i osnivač WEF-a, izjavio je ranije da se lideri danas suočavaju s novim izazovima zbog njihove složenosti, brzine i međusobne povezanosti.

-Prioritet u 2015. jeste način njihovog prevazilaženja. Zato je zadatak svakog lidera, ne samo da osigura održivi rast, već i da ponovo izgradi povjerenje - rekao je on, objavljeno je na websiteu WEF-a.

Na siteu Foruma je navedeno da mnoge razvijene ekonomije nisu maksimalno iskoristile preduzetništvo, jer nedostaje ambicije, inovacija, a ni preduzetnika nema koliko bi moglo da ih bude. Zato se državnim liderima preporučuje da maksimiziraju uticaj preduzetnika u svojim zemljama.

Učešće na Forumu najavili su egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, jordanski kralj Abdulah Drugi i irački premijer Aider al-Abadi, zatim američki državni sekrear John Kerry i francuski predsjednik Francois Hollande.

Njemačku će u Davosu predstavljati kancelarka Angela Merkel, a Kinu premijer Li Kechijang, dok će delegaciju Ruske Federacije predvoditi potpredsjednik vlade Igor Šuvalov, pošto je predsjednik Vladimir Putin otkazao učešće.

Agencija Reuters je ocijenila da će politička i poslovna elita, sudeći po zaključima iz ranijih godina, i ove godine u Davosu donijeti niz pogrešnih predviđanja.

Ovogodišnji ekonomski Forum odvija se u uvjetima nemira, ali i pojačane pripravnosti snaga sigurnosti poslije napada u Parizu, potencijalne odluke Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica i rekordnog skoka vrijednosti švicarskog franka, navodi agencija i dodaje da alpski zrak obično ohrabruje svjetske lidere na optimistična obećanja, ali je tačnost njihovih predviđanja u proteklim godinama bila mješovita.

Među prošlogodišnjim pogrešnim prognozama je, podsjeća se, i predviđanje guvernera centralne banke Japana, Haruhika Kurode, da se situacija u Japanu "potpuno promijenila". Godinu dana kasnije, privreda Japana je ponovo skliznula u recesiju.

Kako dalje navodi Reuters, niko na prošlogodišnjem samitu u Davosu nije predvidio pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti rast Islamske države (IS), ili cijenu nafte od 50 dolara za barel.

Slična je situacija bila i 2012. godine, kada je američki ekonomist Nurijel Rubini, poznatiji kao "dr. Propast", prognozirao da će Grčka napustiti evrozonu u roku od godinu dana. To se, međutim, nije dogodilo, iako će se takozvani "Grexit" ponovo naći na agendi ovogodišnjeg samita u Davosu, prenosi Tanjug.

Najneuspješnije predviđanje je ono iz januara 2008. godine, kada uprkos hipotekarnoj krizi u SAD-u, okupljeni na Davosu nisu uspjeli da predvide predstojeću globalnu krizu izazvanu kolapsom američke investicione banke "Liman braders" osam mjeseci ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: