Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu

F
FENA
21.1.2015. u 10:39
0
5
Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu
0
Rekordan broj političara i menadžera danas u Davosu Foto: AFP
Svjetski ekonomski forum (WEF) pod nazivom "Novi globalni kontekst", koji počinje danas u Davosu, okupit će rekordan broj političara i poslovnih ljudi koji će, kako se očekuje, razmatrati mogućnosti za jačanje saradnje u svjetlu sve veće globalne nesigurnosti.
Organizatori su najavili da će Forum, koji će trajati do subote, okupiti više od 2.500 učesnika među kojima i 40 šefova država ili vlada te vodeće menadžere najvećih svjetskih korporacija.
Razgovorima će, vjeruje se, dominirati pad cijena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i prijetnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma, posebno poslije napada na francuski satirični magazin Charlie Hebdo 7. januara u kojem je poginulo 12 osoba.

Medju glavnim temama naći će se i nezaposlenost, povećavanje materijalnih razlika između bogatih i siromašnih i preduzetništvo.

Klaus Schwab, predsjednik i osnivač WEF-a, izjavio je ranije da se lideri danas suočavaju s novim izazovima zbog njihove složenosti, brzine i međusobne povezanosti.

-Prioritet u 2015. jeste način njihovog prevazilaženja. Zato je zadatak svakog lidera, ne samo da osigura održivi rast, već i da ponovo izgradi povjerenje - rekao je on, objavljeno je na websiteu WEF-a.

Na siteu Foruma je navedeno da mnoge razvijene ekonomije nisu maksimalno iskoristile preduzetništvo, jer nedostaje ambicije, inovacija, a ni preduzetnika nema koliko bi moglo da ih bude. Zato se državnim liderima preporučuje da maksimiziraju uticaj preduzetnika u svojim zemljama.

Učešće na Forumu najavili su egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, jordanski kralj Abdulah Drugi i irački premijer Aider al-Abadi, zatim američki državni sekrear John Kerry i francuski predsjednik Francois Hollande.

Njemačku će u Davosu predstavljati kancelarka Angela Merkel, a Kinu premijer Li Kechijang, dok će delegaciju Ruske Federacije predvoditi potpredsjednik vlade Igor Šuvalov, pošto je predsjednik Vladimir Putin otkazao učešće.

Agencija Reuters je ocijenila da će politička i poslovna elita, sudeći po zaključima iz ranijih godina, i ove godine u Davosu donijeti niz pogrešnih predviđanja.

Ovogodišnji ekonomski Forum odvija se u uvjetima nemira, ali i pojačane pripravnosti snaga sigurnosti poslije napada u Parizu, potencijalne odluke Evropske centralne banke da pokrene program otkupa obveznica i rekordnog skoka vrijednosti švicarskog franka, navodi agencija i dodaje da alpski zrak obično ohrabruje svjetske lidere na optimistična obećanja, ali je tačnost njihovih predviđanja u proteklim godinama bila mješovita.

Među prošlogodišnjim pogrešnim prognozama je, podsjeća se, i predviđanje guvernera centralne banke Japana, Haruhika Kurode, da se situacija u Japanu "potpuno promijenila". Godinu dana kasnije, privreda Japana je ponovo skliznula u recesiju.

Kako dalje navodi Reuters, niko na prošlogodišnjem samitu u Davosu nije predvidio pripajanje Krima Ruskoj Federaciji, niti rast Islamske države (IS), ili cijenu nafte od 50 dolara za barel.

Slična je situacija bila i 2012. godine, kada je američki ekonomist Nurijel Rubini, poznatiji kao "dr. Propast", prognozirao da će Grčka napustiti evrozonu u roku od godinu dana. To se, međutim, nije dogodilo, iako će se takozvani "Grexit" ponovo naći na agendi ovogodišnjeg samita u Davosu, prenosi Tanjug.

Najneuspješnije predviđanje je ono iz januara 2008. godine, kada uprkos hipotekarnoj krizi u SAD-u, okupljeni na Davosu nisu uspjeli da predvide predstojeću globalnu krizu izazvanu kolapsom američke investicione banke "Liman braders" osam mjeseci ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: