Nakon skandala
0

Rekordan broj Austrijanaca napustio Katoličku crkvu u 2010.

FENA
Rekordan broj Austrijanaca okrenuo je leđa Katoličkoj crkvi prošle godine zbog skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem u vjerskim ustanovama, prema zvaničnim podacima objavljanim u utorak.

Crkva je izgubila 87.393 vjernika u 2010. godini, što je za 64 posto više u poređenju s 2009. godinom i najveći broj od 1945. godine, javila je austrijska katolička agencija na osnovu statističkih podataka iz biskupija, prenosi AFP.

U martu je u Austriji otkriven niz sekualnih zlostavljanja koja su počinili redovnici nad djecom u katoličkim ustanovama.

Krajem decembra 2010. godine, zemlja je brojala oko 5,45 miliona katolika od ukupno 8,4 miliona stanovnika.

Svaki odlazak iz Crkve je "bolan", reagirao je bečki nadbiskup Christoph Schoenborn u saopćenju. Odlasci iz crkve su djelimično vezani za skandale, priznao je on, iako su uzroci dublji i povezani su s razvojem društva, naveo je u saopćenju. Općenito se privrženost institucijama smanjila", u šta spadaju i političke stranke, naglasio je.

Za Crkvu, koja je djelimično financirana doprinosima vjernika, to znači znatan nedostatak novca.

Austrijska episkopska konferencija traži od svojih vjernika da godišnje uplate od 0,1 do 1,1 posto svojih prihoda Crkvi, prema bračnom stanju i broju djece, što predstavlja oko 350 miliona eura godišnje.