|

Reis Cerić se susreo sa Robinsonom i Brammertzom

Reis Cerić se susreo sa Robinsonom i Brammertzom
0
F
FENA
18.11.2009. u 10:52
15
komentara
0

dijeljenja
Reis Cerić se susreo sa Robinsonom i Brammertzom Foto: Arhiv
U okviru dvodnevnog boravka u Haagu, a povodom održavanja prve konferencije Svjetskog halal foruma, reisu-l-ulem Mustafa Cerić se jučer sastao s predsjednikom Haškog suda Patrikom Robinsonom (Patrick Robinson) i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramecom (Serge Brammertz).
Razgovorano je o važnosti da Haški tribunal uspješno i dokraja procesuira sve ratne zločine da se to ne bi nikad više ponovlo nikome i nigdje. Reisu-l-ulema Cerić je zahvalio predsjedniku Robinsonu što je u svom izvještaju UN-u pokrenuo pitanje nadoknade žrtvama genocida i na taj način oživio im nadu da njihova patnja i bol nisu zaboravljeni od svijeta, posebno od onih koji mogu i hoće da učine sve što je potrebno da se u svijetu ne događaju masovna ubistva poput holokausta i genocida.

"Naravno nikakva kompenzacija ne može povratiti živote nevino ubijenih ljudi, ali može olakšati bol i patnju njihovim preživjelim rođacima i zato ću se, kaže predsjednik Haškog suda Patrik Robinson, „ja i dalje zalagati za kompenzacijski program UN-a koji će, nadamo se, podržati zemlje koje o tome odlučuju u UN-u“.

U razgovoru s glavnim haškim tužiocem Seržom Bramecom,
resiu-l-ulema Cerić je naglasio važnost da se ustanovi puna istina o svakom ratnom zločinu, "jer čovjek može podnijeti određenu nepravdu, ali nikako i nikada ne može prihvatiti laž i neistinu koja negira genocid, koja ne prizna patnju i bol žrtve. Svako na svoj način treba pridonijeti miru i pomirenju u našoj zemlji na principu istine i pravde. One koji ne surađuju da se dođe do istine i pravde i koje skrivaju osumnjičene za ratne zločine poput Ratka Mladića ne treba nagrađivati, već od njih treba tražiti da ispune svoje obaveze prema zahtjevima međunarodnog suda i na taj način pokažu da istinski žele biti u familiji civiliziranog svijeta koji je utemeljen na principu snage argumenta a ne na argumentu sile čija posljedica je genocid“, kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Glavni haški tužitelj Serž Bramerc je ponovio da Haški tribunal čini sve da se dođe do istine i pravde o svim ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije kao uvjet za istinski mir i pomirenje među ljudima i narodima na Balkanu.

Reisu-l-ulema Cerić je u bošnjačkoj džamiji u Roterdamu u utorak navečer klanjao jaciju-namaz i održao predavanje džematlijama - Bošnjacima u prisustvu imama Nermina ef. Čanića. Osnovna poruka reisu-l-uleme Cerića u Roterdamu je bila da je ovo vrijeme velikih iskušenja za bošnjački narod i BiH.

"Uvjeren sam da će nas nastupajući Kurban-bajram okupiti oko zajedničkog cilja, a to je da se ujedinimo iznutra kako bismo bili snažni i otporni na sve izazove koji su pred nama“, rekao je reisu-l-ulema Cerić i poželo da se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasira na svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...