Svijet
0

Rehn: Turska mora proširiti slobodu govora

FENA
Turska mora usvojiti zakone koji će jamčiti slobodu vjerskog opredjeljenja i slobodu govora, a sudsko gonjenje pisaca koji kritiziraju turski identitet neprihvatljivo je, rekao je evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn za televiziju NTVMSNBC.

Iako turske vlasti ponavljaju da su u potpunosti posvećene ideji priključenja Evropskoj uniji, čini se da do novembra, kada treba da podnesu izvještaj o napretku na tome putu, neće biti usvojene reforme, među kojima je i povlačenje člana 301, po kojem se može suditi piscima optuženim da su "povrijedili turski identitet", izvještava agencija Reuters.

"To je ljudsko i moralno pitanje. Neprihvatljivo je da piscima kao što je Orhan Pamuk ili Elif Shafak bude suđeno na osnovu toga člana", rekao je Rehn za tursku televiziju.

Pamuk, turski nobelovac, našao se 2006. na sudu jer je za jedan švedski list izjavio da je za vrijeme Prvoga svjetskog rata u Turskoj ubijeno milion Armena, a da je tokom posljednjih decenija u toj zemlji nastradalo oko 30.000 Kurda.

Zatim je slučaj protiv pisca obustavljen.

Prošle godine su odbačene i optužbe protiv književnice Shafak, podsjetio je Reuters.

Rehn je rekao i kako namjere turske vladajuće partije da izmijeni ustav ne bi trebalo da zaobiđu reforme u širenju sloboda govora i vjerskog opredjeljenja.

"Izmjene ustava mogle bi biti metod za širenje osnovnih prava i sloboda. Ali pripreme (za njihovo provođenje) ne bi trebalo da odgode ostvarenje slobode govora i vjerskog opredjeljenja", kazao je Rehn.

Premijer Recep Tayyip Erdogan kazao je ranije da će novi ustav proširiti osobna prava i slobode, ali su turski zvaničnici saopćili da iz njega neće biti izuzet ni izmijenjen član 301.