{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn: Radimo na otvaranju nekoliko poglavlja pregovora s Hrvatskom

F
20.9.2007. u 15:50
0
0
Rehn: Radimo na otvaranju nekoliko poglavlja pregovora s Hrvatskom
0
Rehn: Radimo na otvaranju nekoliko poglavlja pregovora s Hrvatskom
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju, najavljujući otvaranje pregovora u nekoliko poglavlja do kraja portugalskog predsjedništva, odnosno do kraja ove godine.
"Imamo dobar napredak s Hrvatskom i očekujem da će nekoliko poglavlja biti otvoreno tijekom portugalskog predsjedništva. Trenutačno radimo na nekoliko poglavlja koja bi trebala biti otvorena. Dakle, dok u Hrvatskoj traje predizborna kampanja, na europskom planu se posao nastavlja", izjavio je Rehn skupini novinarima, zamoljen da komentira stanje pristupnih pregovora s Hrvatskom, javila je Hina.

Hrvatska je dosad otvorila ukupno 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Sljedeća Međuvladina konferencija o pristupanju održat će se 15. oktobra u Luxembourgu, kada bi trebalo biti otvoreno jedno ili dva poglavlja evropske pravne stečevine.

Zasad je sigurno da će pregovori biti otvoreni u poglavlju Zaštita potrošača i zdravlja, a postoji mogućnost da se otvori i poglavlje Vanjski odnosi.

Nakon toga, predviđena je još jedna pristupna konferencija u decembru na kraju portugalskog predsjedništva Europskom unijom.

Hrvatska je otvorila pristupne pregovore 3. oktobra 2005., nakon čega je uslijedio postupak dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, što je preduvjet za otvaranje pregovora po pojedinim poglavljima. Taj je postupak trajao punih godinu dana.

Prvo poglavlje koje je otvoreno bilo je Znanost i istraživanje, 12. juna 2006., koje je isti dan i privremeno zatvoreno.

Tokom pristupnog procesa sva se poglavlja zatvaraju privremeno, budući da se do zaključenja pregovora i potpisivanja pristupnog sporazuma, svako poglavlje teoretski može iznova otvoriti.

Nakon Znanosti i istraživanja uslijedilo je poglavlje Obrazovanje i kultura, 11. decembra prošle godine, koje je također isti dan privremeno zatvoreno.

Deset dana kasnije, 21. prosinca, otvorena su tri poglavlja - Carinska unija, Poduzetništvo i industrijska politika i Ekonomska i monetarna politika, a 29. marta 2007. otvoreno je šesto poglavlje - Pravo intelektualnog vlasništva.

Na pristupnoj konferenciji održanoj 26. juna ove godine otvoreno je šest novih poglavlja - Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Financijske usluge, Informacijsko društvo i mediji, Statistika i Financijska kontrola.

Evropska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, s tim da se u dva poglavlja - Institucije i Ostala pitanja - ne pregovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: