Svijet
0

Rehn pozvao na jasan odgovor na inicijativu EK

FENA
Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je u utorak Hrvatsku i Sloveniju da daju jasan odgovor na inicijativu Evropske komisije da se u rješavanje bilateralnog graničnog spora i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom uključi tročlana stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, "bez nemogućih uvjeta, koji praktički znače" odbijanje te inicijative.

"Očekujem od obje zemlje odgovor na našu inicijativu, bez nemogućih uvjeta, koji praktički znače odbijanje. U suprotnom, vrlo sam zabrinut da bi Hrvatska mogla biti spriječena da zaključi pregovore u predviđenom vremenu. Pokušavam ostati uvjeren da će takav realizam prevladati i da će omogućiti Hrvatskoj da zaključi pristupne pregovore na vrijeme", rekao je Rehn u Bruxellesu na konferenciji o Hrvatskoj.

Internetski portal EUobserver i Poslovno vijeće EU-Hrvatska (Croatia-EU Business Council - CEUBC) organizirali su u utorak konferenciju "Hrvatska, sljedeća članica EU-a i izazovi pred njom", na kojoj su se okupili ključni ljudi u EU-u zaduženi za proširenje te predstavnici hrvatske vlade i poslovnih zajednica.

Slovenska je vlada prošle sedmice prihvatila zaključak da je načelno saglasna s prijedlogom Evropske komisije da se pitanje granice s Hrvatskom rješava medijacijom i kazala da inicijativu Evropske komisije vidi kao proces u kojem će "posrednici pomagati dvjema državama da odrede granicu na kopnu i na moru".

Hrvatski državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka u ponedjeljak su osnovali radnu skupinu koja bi do sljedećeg ponedjeljka trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Evropske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom.

Premijer Ivo Sanader nakon sastanka nije želio otkriti u kojem bi smjeru trebao ići odgovor Hrvatske, ali je naglasio da su stranke suglasne da se bilateralna pitanja ne smiju miješati s pregovorima o članstvu u EU bilo koje države te ponovio da Hrvatska članstvo ni u jednom savezu neće plaćati teritorijem.

Na pitanje hoće li smatrati pozitivnim odgovor Hrvatske ako ona prihvati medijaciju koja bi trebala pripremiti izlazak pred međunarodni sud, Rehn je rekao da očekuje "vrlo skoro odgovor Hrvatske" te isto tako da očekuje "da će taj odgovor biti konstruktivan i pozitivan bez pridodavanja nemogućih uvjeta".

Rehn je ponovio kako je Komisija oduvijek govorila da je slovensko-hrvatski spor bilateralno pitanje, koje je postalo evropski problem. Najavio je da će se vrlo skoro sastati s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja kako bi razgovarali o tome "kako riješiti granično pitanje i omogućiti nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom".