|

Rehn pozvao Ankaru i Bagdad da saradnjom riješe problem

Rehn pozvao Ankaru i Bagdad da saradnjom riješe problem
0
F
FENA
24.10.2007. u 12:24
0
komentara
0

dijeljenja
Rehn pozvao Ankaru i Bagdad da saradnjom riješe problem
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn pozvao je u srijedu Tursku i Irak da "saradnjom" riješe problem kurdskih pobunjenika koji koriste baze na sjeveru Iraka da bi napadali tursku vojsku.
"Pozivamo Tursku i Irak da tom problemu pristupe "saradnjom" između kompetentnih vlasti, uz poštivanje međunarodnih propisa", izjavio je Rehn u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, naglasivši da Evropska unija razumije "potrebu Turske da zaštiti svoje građane".

"EU i Turska podržavaju nezavisnost, suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Iraka", dodao je on, javio je AFP.

Zbog intenziviranja napada Kurdistanske radničke stranke (PKK), turski parlament je prošle sedmice dao zeleno svjetlo za vojne upade u Irak.

"Turske vlasti, razumljivo, pokušavaju da uvuku SAD, kao i Iračane i Kurde u svoje napore koji su nedavno dali neke pomake.

"Rezoluciju, koju je prošle sedmice usvojio turski parlament, treba posmatrati kao dio te globalne strateške politike", ocijenio je on.

Sjedinjene Države, koje se plaše da turski upad u sjeverni dio Iraka ne destabilizira jednu od relativno mirnih regija u ovoj zemlji, obavezale su se posljednjih dana Turskoj i Iraku da će pokušati naći rješenje krize.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.