Svijet
0

Rehn pozdravio crnogorsku kandidaturu za EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povjerenik Evropske komisije za proširenje Ollie Rehn pozdravio je u ponedjeljak crnogorsko podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, istaknuvši da to označava povijesnu etapu u kojoj se Crna Gora obavezuje na prihvaćanje zajedničkih evropskih vrijednosti.

Crnogorski premijer Milo Đukanović predao je u ponedjeljak francuskom predsjedniku i predsjedatelju Evropskog vijeća Nicolasu Sarkozyju zahtjev za članstvo, a na tom sastanku bio je prisutan i povjerenik Rehn.

"Pozdravljam kandidaturu za primanje u članstvo Evropke unije koju je crnogorski premijer predao predsjedatelju Evropskog vijeća. Ovaj dan predstavlja povijesnu etapu koja označava da se Crna Gora obvezuje na prihvaćanje evropskih zajedničkih i temeljnih vrijednosti", istaknuo je Rehn.

"Crna Gora je napravila veliki napredak u pripremama za evropske integracije. Postoji konsenzus o pitanju evropskih integracija, postoji pozitivna bilanca u provedbi Privremenog sporazuma i Crna Gora ima konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu u regiji", dodao je Rehn.

Odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju zahtjeva za članstvo donosi Vijeće EU-a, odnosno zemlje članice jednoglasno. Ako zahtjev bude prihvaćen, Vijeće će zatražiti od Evropske komisije da izradi Mišljenje o aplikaciju na temelju kojeg će kasnije odlučivati o dodjeli kandidatskog statusa. Izrada Mišljenja obično traje oko godinu dana, ali to razdoblje može biti i skraćeno ako postoji politička volja unutar EU-a, prenijela je Hina.

Crna Gora je četvrta država bivše Jugoslavije koja podnosi zahtjev za članstvo, nakon Slovenije, Hrvatske i Makedonije.