{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH

S
Sarajevo-x.com
15.11.2007. u 15:04
0
0
Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH
0
Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH
Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn kazao je da Srbija neće moći postati članica Evropske unije ukoliko se nastavi petljati u unutrašnju politiku susjedne BiH. Rehn je također pozvao bosanskohercegovačke političare da ne slušaju "glasove koji stižu iz Beograda i Moskve". U intervju za European Voice, Rehn govori i o budućem odnosu Evropske unije prema BiH ukoliko se situacija ne promijeni.
Ovo upozorenje dolazi nekoliko dana pošto su Olli Rehn i predsjednik Srbije Boris Tadić parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što predstavlja prvi korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U intervjuu za European Voice, Rehn je pak naglasio da je istu poruku uputio i na dan parafiranja Sporazuma (7. novembra) srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću.

"Jasno smo stavili do znanja srbijanskim vlastima da od njih očekujemo da se ne petljaju u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine", kazao je Rehn.

Pažnja javnosti usmjerena je i na još jedan uvjet koji Srbija mora ispuniti prije nego postane punopravna članica Evropske unije. Taj uvjet podrazumijeva realizaciju saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, prvenstveno hapšenje generala Ratka Mladića.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehu u istom intervjuu je naglasio da Bosna i Hercegovina nema još mnogo vremena kada je u pitanju dogovaranje oko reforme policije te ukoliko uskoro ne dođe do značajnih pomaka, Evropska unija će "ozbiljno razmotriti“ svoju politiku prema BiH. U tom slučaju Bosna i Hercegovina mogla bi postati "propala država" sa "propalim vođama".

Situacija u BiH bit će tema razgovora na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije koji je zakazan za 19. novembar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: