|

Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH

Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH
0
S
Sarajevo-x.com
15.11.2007. u 15:04
0
komentara
0

dijeljenja
Rehn poručuje Srbiji da se kloni BiH Foto: Reuters
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn kazao je da Srbija neće moći postati članica Evropske unije ukoliko se nastavi petljati u unutrašnju politiku susjedne BiH. Rehn je također pozvao bosanskohercegovačke političare da ne slušaju "glasove koji stižu iz Beograda i Moskve". U intervju za European Voice, Rehn govori i o budućem odnosu Evropske unije prema BiH ukoliko se situacija ne promijeni.
Ovo upozorenje dolazi nekoliko dana pošto su Olli Rehn i predsjednik Srbije Boris Tadić parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što predstavlja prvi korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U intervjuu za European Voice, Rehn je pak naglasio da je istu poruku uputio i na dan parafiranja Sporazuma (7. novembra) srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću.

"Jasno smo stavili do znanja srbijanskim vlastima da od njih očekujemo da se ne petljaju u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine", kazao je Rehn.

Pažnja javnosti usmjerena je i na još jedan uvjet koji Srbija mora ispuniti prije nego postane punopravna članica Evropske unije. Taj uvjet podrazumijeva realizaciju saradnje sa Haškim tribunalom i hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, prvenstveno hapšenje generala Ratka Mladića.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehu u istom intervjuu je naglasio da Bosna i Hercegovina nema još mnogo vremena kada je u pitanju dogovaranje oko reforme policije te ukoliko uskoro ne dođe do značajnih pomaka, Evropska unija će "ozbiljno razmotriti“ svoju politiku prema BiH. U tom slučaju Bosna i Hercegovina mogla bi postati "propala država" sa "propalim vođama".

Situacija u BiH bit će tema razgovora na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije koji je zakazan za 19. novembar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.