Svijet
0

Rehn: Očekujemo rezoluciju o Kosovu ovog proljeća

FENA
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn izjavio je, u intervjuu prištinskom dnevniku "Koha ditore", kako se "u EU očekuje da rezolucija o Kosovu bude usvojena ovog proljeća".

Rehn je ocijenio da je boravak misije UN-a u Beogradu i na Kosovu pokazao da su stavovi Beograda i Prištine "krajnje udaljeni" i zaključio da odgađanje donošenja odluke o statusu Kosova ne bi bilo korisno.

Na Vijeću sigurnosti, prema njegovim riječima, jest da ispuni svoju obavezu i donese rezoluciju.

Upitan da li je misija UN-a dobila poruku Bruxellesa da je EU jedinstvena u podršci prijedlogu specijalnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, koji predviđa nadgledanu nezavisnost za Kosovo, Rehn je odgovorio potvrdno i dodao da je EU spremna da ispuni svoje obećanje.

Dnevnik "Kosova Sot" je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u New Yorku, objavio da će Vijeće sigurnosti 2. maja početi da razmatra tekst nove rezolucije UN-a - koji će predložiti SAD, Velika Britanija i Francuska - a čija je osnova, kako su rekli ti izvori, prijedlog za nezavisnost Kosova.

"Koha ditore" je, u posebnom tekstu, prenio tvrdnje kosovskih političkih prvaka da se misija UN-a uvjerila u "napredak na Kosovu" i njihovu poruku da "nema razloga" da se ne proglasi nezavisnost te pokrajine.

I dnevnik "Zeri" je objavio opširan prilog o boravku misije UN-a, u kojem članovi albanskog pregovaračkog tima iznose mišljenje da su se ambasadori članica Vijeća sigurnosti mogli uvjeriti da je Kosovo spremno da "preuzme odgovornost kao nezavisna država".